Pohjois-Korean ainoa huvipuisto näyttää Tshernobyliltä - katso kuvat

07.11.2011 07:30 - Mikko Räsänen

Maailman todennäköisesti järkyttävin huvipuisto löytyy Pohjois-Koreasta. Mangyongdaen huvipuisto näyttää samalta kuin Tsernobylin huvipuisto nykyään, mutta sillä erolla, että se on yhä toiminnassa.

Kun Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus pakotti lähialueen asukkaat pakoon, jäi ydinvoimalan viereen autiokaupunki. Kaupungin ilonaiheen piti olla sen pieneen huvipuistoon tullut uusi maailmanpyörä, jota ei oltu ehditty ottaa edes virallisesti käyttöön. 25 vuodessa autiokaupunki ja huvipuisto ovat räsnsistyneet pahasti. Tsernobylin maailmanpyörä on yhä pystyssä, vaikka ruoste peittääkin nyt sen rakenteita.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Pohjois-Koreassa on yksi huvipuisto, joka näyttää päällisin puolin Tsernobylin huvipuistolta. Laitteet ovat ruostuneita ja ränsistyneitä ja niiden värikkäät maalit hilseilevät pois. Suurin yllätys onkin se, että tuo Mangyongdaen huvipuisto on yhä toiminnassa.

Mangyongdae sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Pohjois-Korean pääkaupungista Pyongyangista. Huvipuisto on nähnyt parempia aikoja. Osa laitteista on rikki ja monia on korjailtu epämääräisillä virityksillä, jotka eivät luultavasti täyttäisi turvamääräyksiä useimmissa muissa maissa.

Turvallisuuden testaamiseen kuitenkin panostetaan, sillä aina ennen kuin huvipuistoon on tulossa ulkomaisia vieraita tai korkea-arvoisia korealaisia, värvätään köyhiä maanviljelijöitä testaamaan kaikkia laitteita. Jos joissakin laitteissa tapahtuu onnettomuuksia, osataan viat korjata ennen tärkeiden vieraiden saapumista.

Huvipuiston ylpeys on vuoristorata, joka tekee täyden silmukan. YouTubessa on video, jossa joukko amerikkalaisia pääsee testaamaan vuoristorataa. Yksi heistä huomaa vaunujen lähtiessä liikkeelle, että hänen turvakaarensa ei ole mennyt lukkoon muiden tavoin. Tuossa vaiheessa hän kuitenkin hymyilee, koska ei tiennyt edessä olevasta silmukasta. Hymy hyytyi vasta hetkeä myöhemmin. Katso video alta.

Amerikkalaisten kokemuksista ja kauhunhetkistä voi lukea täältä.

Mangyondaen huvipuiston kuvagalleriaa voi ihmetellä täällä.

Kilpailut

Uusimmat