Natsi-kommentteja laukonut ohjaaja pääsee pois piilostaan

08.12.2011 14:45 - Eeva Rajala

Tanskan poliisi alkoi tänä syksynä tutkia tanskalaisohjaaja Lars Von Trierin natsikommenteista syntynyttä kohua. Ranskan Cannesissa lauotut kommentit uhkasivat passittaa ohjaajan vankilaan.

Poliisi alkoi tutkia - niin oudolta kuin se kuulostaakin - rikkoiko Von Trier natsi-kommenteillaan Ranskan lakia, joka kieltää sotarikosten oikeuttamisen. Von Trier on monesti pahoitellut kommenttejaan ja monessa tilanteessa on käynyt selväksi, että kyseessä oli vain täysin epäonnistunut vitsi.

- Ok, Olen natsi. Luulin kauan, että olin juutalainen ja olin onnellinen juutalaisena... Sain selville, että olin oikeasti natsi. Mikä synnytti minussa vähän mielihyvää. Perheeni oli saksalainen. Mitä voin sanoa? Ymmärrän Hitleriä...Tunnen hieman sympatiaa hanta kohtaan...En tarkoita kannattavani toista maailmansotaa enkä ole juutalaisia vastaan. päinvastoin, suosin heitä. Kaikkia juutalaisia. Tai no, Israel on murheenkryyni, mutta..., Von Trier kertoi Cannesissa Melancholia-elokuvansa pressitilaisuudessa.

Heti tilaisuuden jälkeen Von Trierin laukomat kommentit levisivät netin kautta ympäri maailman ja hän sai porttikiellon Cannesin filmifestivaalille. Von Trier kommentoi kohua aluksi, mutta kieltäytyi puhumasta lehdistölle sen jälkeen, kun poliisi alkoi tutkia tapausta. Nyt Von Trier voi tulla takaisin piilostaan, sillä häntä vastaan nostetuista syytteistä on luovuttu.

Mikäli Von Trier olisi joutunut oikeuden eteen ja jos hänet olisi todettu syylliseksi lain rikkomiseen, häntä olisi voinut uhata peräti viiden vuoden vankeustuomio.

Lähde: Indiewire

Kilpailut

Uusimmat