Onko jatko-osissa joskus onnistuttu?

23.01.2012 12:03 - Eeva Rajala

Elokuvantekijät menevät usein pilaamaan hyvän maun tekemällä menestyselokuvalle jatko-osan, sen jälkeen vielä kolmannen osan, ja aivan liian pitkälle mentäessä tulevat vielä osat 4, 5, 6, 7 ja 8.

Televisiosta tulee tänään Tappava ase -elokuvasarjan neljäs - tällä hetkellä viimeinen - elokuva. Jos minulta kysytään, elokuvasarjaa ei olisi koskaan pitänyt jatkaa ensimmäistä elokuvaa edemmäs.

Ensimmäisessä vuonna 1987 ilmestyneessä elokuvassa katsojille esitellään jo viimeisiä poliisivuosiaan viettävä veteraanikyttä Roger Murtough sekä hänen uusi parinsa, vaimonsa kuoleman jälkeen itsemurhaa hautova Martin Riggs. Kumpikaan ei oikeastaan pidä partnerin kanssa työskentelemisestä, vaan kummatkin ovat yksinäisiä susia.

Elokuvan tarinan edetessä kaksikko kuitenkin ystävystyy, he ymmärtävät partnerin merkityksen ja Riggs saa elämäniloaankin takaisin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, ja näin pari vuotta myöhemmin päätettiin tehdä jatko-osa. Kakkososa tehtiin toisaalta ihan hyvällä maulla, mutta en voi kuin ajatella, että kyseessä on vain rahastuselokuva. Kolmas ja neljäs elokuva tehtiin aivan ilman syytä. Ja onhan se viideskin osa suunnitteilla.

Kakkososissa harvemmin onnistutaan. Star Warsit ja Taru Sormusten herrasta -elokuvat taitavat mennä kuitenkin eri kategoriaan, sillä kyseessä on yksi maailman suurimmista elokuvasarjoista sekä yksi puhutuimmista trilogioista.

Ja täytyy myöntää, että jossain määrin pidän Die Hard -elokuvien jatko-osista, mutta kyseessä taitaa olla osittain Bruce Willisin karisman sanelema tunne. Yleisesti ottaen siinä vaiheessa, kun elokuvan nimen perässä on numerot 2, 3, 4, 5 ja 6, en ole missään määrin innoissani elokuvan sisällöstä. Sääli sinänsä, sillä varmasti moni siedettäväkin elokuva on jäänyt tämän kliseen takia katsomatta.

Mitkä jatko-osat ovat mielestäsi toimineet? Äläkä valehtele.

Kilpailut

Uusimmat