Mikko Leppilampi tekee elämänsä roolin

17.02.2012 14:00 - Eeva Rajala

Tänään ensi-iltansa saa 1800-luvun puukkojunkkariaikaan ja Pohjanmaalle sijoittuva Härmä. Elokuvassa on loistavia näyttelijäsuorituksia, mutta myös hitaasti matkaava tarina.

Härmää hallitsevat häjyt eli rellestävät miesjoukot, jotka haluavat tapella, eivätkä pelkää käyttää puukkoa. Tarinan keskiössä on kaksi veljestä Välitalosta, nuorempi Matti ja vanhempi Esko. Puukkojunkkareiden johtaja Esko ilmoittaa olevansa kaiken kansan kuningas Matin ollessa suoraselkäisempi.

Esko Salmisen esittämä veljesten isä on tekemässä vaikeaa päätöstä. Hän testamenttaakin Välitalon tilan nuoremmalle pojalleen, ohi esikoisen. Tämä on vahvojen perinteiden vastaista, eikä häjy Matti katso tätä mitenkään hyvällä. Alkaa taistelu talosta, kunniasta ja myös naisen sydämestä.

Tarina sinänsä on jopa vaikuttavan mielenkiintoinen, ja elokuva on kuvauspaikkojen kauneuden takia henkeäsalpaavan hyvännäköinen. Katsoja huomaa, miten pieniinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota ja miten puvustus ja kuvauspaikkojen valinta ovat osuneet kohdalleen.

Tarina etenee kuitenkin hieman liian hitaasti. Toisaalta elokuvantekijät ovat varmasti halunneet kunnioittaa puukkojunkkariaikaa, ja täten eivät ole yrittäneetkään tehdä elokuvasta nopeasti etenevää toimintapläjäystä. En tiedä sitten, onko se vaikuttanut reilun kahden tunnin pituisen elokuvan mittaan, että elokuvan ohjaajana on sama henkilö kuin käsikirjoittajana.

Elokuvassa on runsaasti hyviä roolisuorituksia, mutta erinomaisen roolin heittää Mikko Leppilampi, joka yllättää katsojan läpipahan roolinsa kautta. Se, että Leppilampi kasvatti elokuvaa varten tuuhean parran ja lihaksia yksinkertaisesti toimi. Uskon, että mikäli miehen agentti saa ujutettua tämän Leppilammen elokuvan oikeille henkilöille Yhdysvalloissa, hänet huomataan paremmin kuin koskaan ennen.

Huikeita roolisuorituksia tekevät myös suoraselkäisenä Mattina esiintyvä nuori lupaus Lauri Tilkanen sekä voimakkaan Ainon roolissa oleva Pamela Tola. Häjyjoukossa näyttelevät Eero Milonoff ja Olavi Uusivirta tekevät myös loistavat ja pelottavatkin roolit.

Myös Aku Hirviniemi yllättää elokuvassa positiivisesti. Kaikkien komediallisten rooliensa jälkeen miehellä on tässä elokuvassa vähän vakavampi rooli Välitalon Matin oikeana kätenä. On hienoa huomata, miten muuntautuva Hirviniemi on.

Mutta sitten on suuremman kritiikin aika. Elokuvalle on annettu ikäraja K-16 ja syystä. Elokuvassa nähdään verta, puukkoja ja väkivaltaa. Vaikka esimerkiksi Leppilampi kertoo, ettei elokuvassa mennä mitään kultaista keskitietä, herää kuitenkin kysymys, olisiko tiettyjä kohtauksia voitu laittaa vieläkin aidommiksi. Sen enempää juonta paljastamatta elokuvasta löytyy kaksi sellaista kohtaa, joissa mietin, miksei tätä hoidettu loppuu asti? Miksi tämä huitaistiin kasaan? Miksei tästä kohtauksesta voitu tehdä vahvempaa, pelottavampaa, kun kerran ikäraja on asetettu 16 ikävuoteen?

Olisin myös toivonut vielä enemmän ristiriitaista tunnetta itselleni, kun veljesten Matin ja Eskon välejä setvitään elokuvassa. Olisin halunnut kenties jopa liikuttua jossain vaiheessa siitä, miten eri puolilla lakia olevat veljekset sittenkin rakastavat toisiaan, eivätkä oikeasti halua toisilleen pahaa. Heidän välinen suhteensa kärsii elokuvassa, mutta en olisi tahtonut heidän välisen tunnesiteen katkeavan. Tämän takia elokuvan ratkaisu tuntui jotenkin liian helpolta.

Härmä
Tyylilaji: draama
Ohjaaja: JP Siili
Päänäyttelijät: Mikko Leppilampi, Lauri Tilkanen, Pamela Tola, Esko Salminen, Pirkka-Pekka Petelius
Ensi-ilta: 17.2.2012
Arvosana: 3/5

Kilpailut

Uusimmat