Herätys! 3D-elokuvat köyhdyttävät katsojien vapaa-aikaa

27.03.2012 13:25 - Eeva Rajala

Olen sitä mieltä, että less is more. 

Kun James Cameronin Avatar-elokuva aloitti 3D-kuumeen, odotin innolla kaikkea 3D:hen vähänkin viittaavaa. Yritin käydä elokuvissa katsomassa mahdollisimman monia 3D-elokuvia, joka tosin saattoi olla virhe. 

Huomasin nimittäin pian, etten nauti 3D-elokuvista pätkän vertaa. Ylitseampuvat efektit ja kiire olivat syitä, joiden takia monen elokuvan köyhästä tarinasta tuli vieläkin köyhempi. Kuka jaksaa katsoa pelkkää luonnotonta ja huonosti tehtyä efektiä, kun tarjolla on muunkinlaisia elokuvia - ainakin vielä. 

Odotin Avatarin jälkeen kauan nähdäkseni taas laadukasta 3D:tä. Ihmettelin muun muassa Liisa Ihmemaassa -elokuvan saamia hyviä arvosteluja. Mielestäni elokuvassa ei ollut mitään ihmeellistä, lähinnä häiritsevän paljon ohi viuhahtelevia oksia ja muuta sälää ja Tim Burtonin elokuvalta olisi tarinaltakin odottanut enemmän. 

Jossain vaiheessa sain balsamia haavoihini, kun Cameronin ahdistava Sanctum-elokuva tuli teattereihin. Jotkut elokuvan vedenalaiset kuvat olivat mahtavan näköisiä ja 3D oli tarkkaan harkittu efekti. 

Plaah, animaatioelokuvista en jaksa edes kirjoittaa. Niissä ei missään ole onnistuttu, enkä usko, että 3D:tä ainakaan nykyisellään ole tarkoitettu edes käytettäväksi kaikkiin elokuviin. 

Hieman skeptisenä astelin Oscar-gaalan aikoihin katsomaan Martin Scorsesen Hugo-elokuvaa. Jännitin tosissani, sillä pelkäsin niin pettyväni. Elokuva oli kuitenkin huikea katsojaelämys, missä kameran kulmat, kuvien liikehdintä ja tarina toimivat kaikki. En yhtään ihmettele, että elokuva oli yksi ennakkosuosikki Oscar-gaalassa. 

Tästä voimme laskea, että pari 3D-elokuvaa kymmenistä mahdollisista saa hyväksyntäni. Ei kovin suuri onnistumisprosentti. 

Sinänsä minua huolestuttaa myös se, että vanhoja kassamagneettielokuvia duunataan 3D-muotoon ja laitetaan uudelleen elokuvateattereihin, jolloin hömelöt katsojat menevät uudestaan katsomaan saman elokuvan, mutta epämukavammalla katsojakokemuksella. 

Star Wars: Episodi I oli megahuono 3D-kokemuksena, jopa huonompi kuin alkuperäinen versio, sillä odotukset olivat korkealla. Olen seuraavaksi menossa katsomaan Titanicin 3D-versiota. Voitko kuvitella millaiset odotukset minulla on?

Kokonaisvaltaisesti uskon, että elokuvateattereihin alkaa virrata yhä enemmän sekä  uusia 3D-elokuvia että vanhoja 3D-muotoon käännettyjä hittifilmejä. Ja uskon myös, että elokuvateattereiden elokuvatarjonta alkaa tämän ilmiön takia entisestään köyhtyä. Vapaa-aikana yritän mennä katsomaan elokuvia, joista 3D on mahdollisimman kaukana. 

Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, en tiedä. Toivon kuitenkin, ettei 3D syö enempää 2D-elokuvien elintilaa. Toivon myös, että 3D-elokuvien tekijät heräisivät siihen, että tehtäisiin maltilla ja hyvälaatuisia elokuvia. Toivon myös hartaasti, että maailman epämukavimmat - ja varmasti huolella suunnitellut - 3D-lasit uusiutuisivat nopeasti, vanhat pahvilasit takaisin!

Kilpailut

Uusimmat