Uusi Batman-elokuva on kaikkien kehujen arvoinen

26.07.2012 14:20 - Eeva Rajala

Christopher Nolanin Batman-trilogia saa arvoisensa päätöksen Yön ritarin paluu -elokuvasta.

Kahdeksan vuotta edellisen elokuvan tapahtumista näkyy Christian Balen esittämän Bruce Waynen hahmossa. Hän on raihnainen, vanhentunut hahmo ja vain varjo entisestään. Kaiken muuttaa juonitteleva Kissanainen saapuu kuvioiden tuoden samalla esiin myös naamioidu terroristihirvityksen nimeltä Bane. Bruce Wayne päättää, ettei Batman voi enää olla piilossa. Mutta onko Batmanista tarpeeksi vastusta vahvalle ja Gothamn Cityn tuhoa suunnittelevalle Banelle?

Heti ensimmäisistä minuuteista lähtien elokuva saa katsojan pauloihin. Ensimmäisen 15 minuutin aikana katsojan tunneskaala menee laidasta laitaan. Ensin sydän tykyttää huikean toimintakohtauksen aikana, jonka jälkeen sydän herkistyy tunteikkaasta puheesta.

Elokuvan roolitus on jokseenkin täydellinen. Bale omassa tutussa roolissaan on uskottava. Michael Bane surumielisine silmineen toimii täydellisesti Bruce Waynen hovimiehenä. Tom Hardy on kuin luotu Banen rooliin, vaikka hänen jykevä äänensä kuulostaakin aika ajoin Sean Conneryltä.

Yllättävimmän roolisuorituksen tekee kuitenkin Anne Hathaway. Olen jotenkin aina pitänyt näyttelijätärtä hajuttomana ja mauttomana, jonka kaikki roolit ovat täysin identtisiä toistensa kanssa. Hathaway näytti kuitenkin vetävän Kissanaisen rooli sulavasti, eikä hänen läsnäolonsa elokuvassa ärsyttänyt missään vaiheessa. Tulevaisuudessa voi käydä niin, että Kissanainen saa oman elokuvan. Kenties tällä kerralla siinä ideassa onnistutaan?

Elokuvaa saa täydet pisteet näyttävyydessä, jännityksessä ja siinä, miten se kietoo katsojan pauloihinsa. Katsoja haluaa herkeämättä nähdä ja kokea lisää, ja toiveisiin vastataan mitä hienoimmalla tavalla. DC Comicsin ja ohjaajan Batman-elokuviin löytämä synkkyys on onnistunut yli odotusten. Myös musiikilla on elokuvassa suuri merkitys tunnelman luojana. Tarinassa taitaa olla muutama pieni aukko, mutta niihin elokuvan toimivuus ei kaadu - siitä ei ole edes pelkoa.

En osaa sanoa kuin pari pientä poikkipuolista asiaa elokuvasta. Kun Christian Bale ei pysty hengittämään nenän kautta Batman-maskia päässään pitäessään, sen kieltämättä huomaa elokuvasta. Miehen suu on koko ajan auki ja äänestä kuulee - vaikka sitä miten olisi käsitelty - miten hänen nenänsä on tukittu. En välttämättä arvosta myöskään Batman möreää, tehostettua ääntä, vaikka sen pitäisi tuoda samanlaista vahvuutta, mitä se tuo Banen hahmoon.

Kun olin katsomassa elokuvaa, kuulin kommentteja myös toiseen suuntaan. Elokuvan jotkut kohdat olivat joidenkin mielestään liian ennalta arvattavia ja sen vuoksi elokuva ei toiminut. En tiedä, oliko heillä suuremmat odotukset kuin minulla elokuvasta vai olivatko heidän ajatuksensa elokuvan aikana muualla kuin itse elokuvan katsomisessa. Ihmisiä on erilaisia.

Yön ritarin paluu
Tyylilaji: toiminta, draama, trilleri
Ohjaaja: Christopher Nolan
Pääosissa: Christian Bale, Michael Caine, Anne Hathaway, Tom Hardy
Ensi-ilta: 20.7.2012
Arvosana: 5/5

Kilpailut

Uusimmat