Aitoudella pääse jo pitkälle - hyvä kotimainen rakkauselokuva

19.10.2012 15:45 - Eeva Rajala

On mahtavaa saada uusia tekijöitä elokuva-alalle. Välttämättä aina ei onnistuta täydellisesti, mutta siinä ei olekaan jutun pointti.  

Suomalaisnorjalaisen Eirik Svenssonin ohjaama Kaksi tarinaa rakkaudesta -elokuva kertoo aidosti, miten suomalainen Kaisa törmää elämänsä mieheen, norjalaiseen Jacobiin, Istanbulin lomallaan. Lyhyt suhde päättyy kuitenkin liikoihin kysymyksiin ja liian lyhyeen aikaan yhdessä.

Myöhemmin Kaisan työskennellessä Oslossa, hän törmää Jacobilta näyttävään mieheen, Andreakseen, jonka kanssa Kaisa rakentaa parisuhteen. Kaisa ja Andreas ovat kuitenkin pohjimmiltaan erilaiset ihmiset ja Kaisa edelleen haikailee Jacobia. Missä hän mahtaa olla?

Tällainen on elokuvan tarina lyhyesti ilman suurempia paljastuksia. Nuori ohjaaja Eirik Svensson on loistavasti saanut vangittua elokuvaan aitoa tunnelmaa, aitoja roolihahmoja ja aitoja keskusteluja. Elokuvan parasta antia on kolmen suomalaisnaisen ja kolmen norjalaismiehen illanistujaiset Istanbulissa. Improvisaation kautta suoritettu keskustelu on aitoa ja siihen voi samaistua. Kuin kuuntelisi omien ystävien keskustelua saman pöydän ääressä kotona järjestetyissä juhlissa.

Plussaa täytyy antaa tämän aitouden lisäksi myös Pamela Tolalle, joka naispääosassa onnistuu maltillisen hyvin. Hänen ei välttämättä ole tarkoituskaan olla tässä elokuvassa näyttävä tähti, vaan tavallinen suomalainen nainen. Lisäksi norjalaisnäyttelijä Espen Klouman-Høiner hoitaa mallikkaasti kaksoisroolinsa Jacobina ja Andreaksena, vaikka Andreaksen hahmo jää hieman hämärän peittoon.

Elokuvan tarinassa onnistuu puolet. On mukava seurata, miten toinen ihastuu korviaan myöten komeaan norjalaiseen, mutta sitten kuvaan tulee toinen mies, Andreas, josta ei ole tehty yhtä kiinnostavaa hahmoa kuin Jacobista. Kaisan ja Andreaksen ei-toimiva suhde jää häilyväksi ja katsoja toivoo, että elokuvassa mentäisiin jo eteenpäin. Milloin Kaisa oikein näkee Jacobin uudelleen? Vai näkeekö ollenkaan?

Voi olla, että Andreaksen ja Kaisan hahmojen toimimattomuudella yhdessä haluttiin alleviivata heidän suhteensa tilaa, eli se ei nyt vain toimi. Katsojana olisin kuitenkin heidänkin suhteeseensa halunnut lisää syvyyttä.

Elokuva saa kuitenkin pisteitä siitä, että nyt on uskallettu tehdä aitoa elokuvaa. Kaikkien repliikkien ei tarvitse olla täysin valmiiksi kirjoitettuja ja sellaisia, jotka tuntuvat suuhun väkisin tungetuilta. Sitä huomaa niin monta kertaa sekä kotimaisissa että ulkomaisissa elokuvissa.

Kaksi tarinaa rakkaudesta
Ohjaus: Eirik Svensson
Pääosissa: Pamela Tola, Espen Klouman-Høiner, Pihla Viitala, Laura Birn

 Eeva Rajala on Voicen uutistoimittaja

Kilpailut

Uusimmat