Uutuuselokuva saa muistelemaan: Mitä tulee mieleen 80-luvusta?

24.01.2013 14:00 - Eeva Rajala

Näin Vuonna ’85 -elokuvan viime viikolla ja siitä lähtien olen muistellut ”ihanaa” 80-lukua. 

Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaamassa elokuvassa kuulee paljon tamperelaista rockia. Elokuvan soundtrack koostuu lähinnä Popedan, Eppu Normaalin ja Juice Leskisen kappaleista. Itse oli 80-luvulla niin nuori, etteivät nämä kyseiset yhtyeet tehnyt tuolloin lähtemätöntä vaikutusta. Lähinnä Eppuja tuli kuunneltua, jos sitä soi radiossa.

Itselle 80-luku oli lähinnä Dingo-fanitusta, lastentarhaa, koulun aloittamista ja ensimmäisiä kunnon liikuntaharrastuksia. Muistan kuitenkin pieniä paloja muualtakin, miten maailman makasi. Esimerkiksi Alkossa tosiaan oli yksi iso pitkä tiski, jonka takana ihmiset jonottivat ja tilasivat ja maksoivat vuorotellen juomapullot.

Puhelimet olivat tosiaan jo kannettavia, mutta siinä olikin sitten kantamista kunnolla. Tavallinen sisäpuhelinkin oli sellainen, mistä veivattiin numeroita numerovalintakiekosta. Hätänumerokin vaihtui sen takia, että 000-numeron sijaan 112 oli helpompi veivata.

Muistan myös sen - ja tähänkin viitataan Vuonna '85 -elokuvassa - miten miespuoliset televisionkatsojat rakastivat hieman yliaikaan venynyttä Urheiluruutua. Siis se oli viikon kohokohta, jos Urheiluruutu oli odotettua pitempi! Mahtavaa!

80-luvulla perhe kokoontui vielä yhden ja saman television ääreen - hetken aikaa meillä oli mustavalkoinen televisio - ja söi saman pöydän ääressä sen jälkeen, kun äiti ehti tulla töistä. Ja isoveljen kanssa saatiin jossain vaiheessa vihdoin omat huoneet. Television ensimmäisissä kaukosäätimissä oli johto. Niin, ja ei joka taloudessa ollut mitään kaukosäädintä. Se oli kaukaista tulevaisuutta.

Turvallisuus oli jotain, mitä ei vielä silloin alleviivattu joka kadun kulmassa. Ei ollut vielä lapsilla turvaistuimia vanhempien kyyditessä lapsia tarhaan tai muualle. Muistan myös sen, että sai pukeutua mihin tahansa vaatteisiin, eikä kukaan arvostellut vaatteiden vuoksi - varmasti myös siksi, että kaikki olivat pukeutuneet yhtä mauttomasti.

Ja mitä vielä? Anu ja Antti -sarjakuva, klassikkopiirretyt kuten Taotao ja Tohtori Sykerö, hiuksissa permanentit, ja potkittava jalkapallo oli aina mustavalkotäpläinen. Suomalaisilla sketsiohjelmilla oli kulta-aika, televisiossa myös Dallas ja Dynastia taistelivat, kumpi on parempi. Ah, muistoja!

Vuonna '85 -elokuva saa muistelemaan vanhoja "hyviä" aikoja. Kannattaa siis muistella, sillä se saattaa myös vähentää mielessäsi myllertävää stressiä!

Kilpailut

Uusimmat