8-pallo haastaa katsojan - epätoivo ja synkistely toimivat

22.02.2013 14:15 - Eeva Rajala

Ohjaaja Aku Louhimiehen uusi 8-pallo elokuva vie katsojan heti alkuhetkestä elokuvan synkkään tunnelmaan. Voicen elokuvatoimittaja Eeva Rajala arvioi uuden kotimaisen elokuva. 

Elokuva kertoo vankilasta vapautuvasta Pikestä, pienen tyttövauvan äidistä, jolla on takanaan rankka menneisyys huumeidenkäyttäjänä. Hänen vapauduttua edessä onkin epävarma aika ja aivan uudenlainen tilanne. Miten koota elämän palaset ja aloittaa alusta? Ongelmista tulee konkreettisia, kun Piken vanha poikaystävä Lalli palaa Suomeen ja houkuttelee naista vanhaan elämään takaisin.

Jo ennen elokuvan ensi-iltaa näyttelijä Eero Ahon esittämän Lalli-hahmon rankkuus ja raakuus oli otsikoissa. Ahon rooli elokuvassa tosiaan on raaka, mutta toimii täydellisesti. Aho on kuin nakutettu Lallin rooliin. Katsojalle rooli on hyvin uskottava, kuten moni elokuvan roolisuorituksista.

Erityistä kiitosta pitää Ahon lisäksi antaa elokuvan päänäyttelijälle Jessica Grabowskille. Hyvän roolityön vuoksi Pike tuntuu olevan aito ihminen, joka pyrkii hyvää tajutessaan äitinä, ettei voi enää jatkaa vanhaa, turmiollista elämäänsä. Täytyy nostaa hattua myös elokuvassa nähdyille monille pienemmille roolisuorituksille, jotka vahvistivat elokuvan aitouden tuntua.

Louhimies onnistui vangitsemaan elokuvaansa samalla sekä toivon että epätoivon, miten oma menneisyys voikin olla niin painavana taakkana, ja miten voimaton ja hauras ihminen voi olla uuden edessä.

8-pallo-elokuvaa ei - kuten monia muita kotimaisia elokuvia - ole pilattu liialla selittämisellä, vaan katsojan annetaan rauhassa pohtia ja selvittää itselleen asioita. Samalla elokuvan loppukohtaus jättää edelleen auki kysymyksiä, jotka katsoja ottaa mukaansa elokuvateatterista.

8-pallo
Tyylilaji: kotimainen, draama
Ohjaus: Aku Louhimies
Käsikirjoitus: Jari Olavi Rantala (Marko Kilven romaanista Elävien kirjoihin)
Pääosissa: Jessica Grabowsky, Mikko Leppilampi, Pirkka-Pekka Petelius, Eero Aho
Ensi-ilta: 22.2.2013

Kilpailut

Uusimmat