Vakava sairaus pysäytti radiojuontajan

04.03.2014 19:45 - Mikko Räsänen

Voicen Herättäjien Samuel Nymanilla on elämässään neljä tukipilaria, joiden täytyy kantaa, että hän voi olla onnellinen. Oma terveys on yksi neljästä, ja kun se alkaa horjua, on onnellisuuskin koetuksella.

The Voicen aamuohjelman Herättäjien kuuntelijat ovat oppineet tuntemaan Samuel Nymanin aina hyväntuulisena aamujen piristäjänä, joka ei pelkää heittäytyä uusiin tilanteisiin. Tammikuussa alkaneen uutuusohjelman ensimmäisten kahden kuukauden aikana Samuel on lyönyt työkaveriaan Anssi Honkasta raa'alla lohella, kahlannut jäisessä meressä kertoakseen kuulijoille autenttisen merisään, ajanut huvin vuoksi autolla niin kauan yhteen suuntaan kunnes auto hyytyy polttoaineen loppumiseen, lausunut kaupungilla runoja ventovieraille vastaantulijoille ja käynyt kerrostaloissa soittelemassa ovikelloja herättääkseen tuntemattomia.

- Olen aika rempseä ja lähden herkästi tällaisiin mukaan. Tykkään tehdä kaikkea, vaikka itse tekeminen saattaakin lopulta jännittää, Samuel kertoo hauskasta roolistaan.

Kuvauspäivänä Helsingin Ruoholahdessa nähdään kuitenkin tavallista vakavampi Samuel.

- Olen käynyt laboratoriossa erilaisissa testeissä ja tänään olen menossa lääkäriin kuulemaan testitulokset. Olen kärsinyt nivelkivuista ja nivelten turvotuksesta pitkään, ja nyt minulla epäillään reumaa, jota suvussanikin on. Aika kova paikka joutua jo 26-vuotiaana miettimään tällaista, Samuel kertoo vakavuuden syyksi.

Outo muistihäiriö peittää lapsuusmuistot

Samuel Nyman syntyi syyskuussa 1987. Syntymäkaupungistaan Hangosta hän ei muista mitään, sillä perhe muutti Vantaalle Samuelin ollessa kaksivuotias. Vantaaltakaan varhaisia muistoja ei ole.

- Minulle ei ole lapsena käynyt mitään dramaattista, mutta jostain syystä en muista lapsuudestani juuri mitään. Olen esimerkiksi ollut isosiskoni kanssa tarhassa, mutta minulla ei ole siitäkään ajasta mitään muistikuvia, enkä edes tiedä olleeni siellä.

- En muista ensimmäistä koulupäiväänikään, vaan varhaisin muistikuvani on 7-vuotispäiväni, jolloin sain lahjaksi koottavan sinisen pienoismalliauton, Samuel kertoo.

Syytä muistamattomuudelle hän ei tiedä.

- Olen yrittänyt miettiä, mistä se johtuu. Onko minulla ollut niin tylsä lapsuus, ettei muistoja ole syntynyt? On todella outoa, että minua kolme vuotta nuorempi pikkusiskoni pystyy kertomaan lapsuudestamme muistamiaan juttuja, joita minä olen tehnyt, mutta minulla ei ole mitään mielikuvaa asiasta.

Sanotaan, että unohtuneita muistoja voi yrittää kaivaa esiin hypnoosilla. Samuel ei kuitenkaan vielä ole turvautunut tuollaiseen apuun yrittääkseen päästä käsiksi lapsuusmuistoihinsa.

- Olen aikaisemmin suhtautunut todella skeptisesti kaikkeen tuollaiseen. Taannoin kuitenkin käsiala-asiantuntija teki käsialanäytteeni perusteella minusta luonneanalyysin, joka osui niin täydellisesti, että uskon siihen. Jos nyt joku tarjoutuisi hypnotisoimaan minut, uskoisin senkin mahdollisuuksiin.

Hymypoika oli joutua koulukiusatuksi

Lapsuusmuistojen palauttamista ei ainakaan helpota se, että Samuelilla on todella huono muisti. Se aiheutti ongelmia erityisesti kouluvuosina.

- Minun pitää keskittyä lukemiseen todella tarkasti, tai saatan unohtaa kaiken lukemani ihan heti.

- Ala-asteella lukuaineitten keskiarvoni hipoi kuutosta, koska minulla oli vaikeuksia muistaa asioita. Matematiikassa pärjäsin, koska siinä oli enemmän kyse oivaltamisesta.

Käytöksestä Samuel keräsi kiitettäviä arvosanoja. Ala-asteella hän sai kahdesti hymypoika-patsaan. Kavereita oli paljon.

- Olen lapsesta asti ollut todella avoin. Minulla on paljon ystäviä siksi, että olen mennyt aktiivisesti mukaan ja ollut helposti lähestyttävä.

Ystäväpiirissään Samuelin rooli on aina ollut olla se, joka pitää yhteyttä ja kehittää tekemistä.

- Kaikki tietävät, että Samu soittaa, eivätkä siksi itse soita. Jos yhtäkkiä lopettaisin yhteydenpidon, saisin varmaan olla päiväkausia yksin.

Showmiehen ja naurattajan rooli on istunut Samuelille hyvin. Tosin roolillakin on kääntöpuolensa.

- Välillä tuntuu raskaalta olla se kaveriporukan pelle. Jos joskus en heitä vitsiä tai naura älyttömästi jollekin jutulle, epäillään heti, onko minulla asiat huonosti, vaikka kyse olisi vain siitä, että haluan vain hetken olla omissa oloissani.

Noita yksin olemisen hetkiä tulee kuitenkin todella harvoin.

- En yleensä halua olla yksin ja sovin siksi ohjelmaa pitkälle tulevaisuuteen varmistaakseni, että minulla riittää tekemistä. Ja jos kuitenkin käy niin, ettei minulla ole seuraa, saatan lähteä yksin kaupungille kahville vain saadakseni olla ihmisten keskellä.

Ala-asteen hauskuuttaja huomasi yläasteelle siirryttyään tulleensa täysin erilaiseen maailmaan. Martinlaakson yläasteella päätettiin koota yksi luokka, joka koostui pelkistä pojista. Samuel joutui tuolle luokalle ja oppi nopeasti, että arvojärjestys luokalla oli raaka.

- Siellä oli pakko yrittää olla jotain. Jos et ollut, jouduit heti kiusatuksi. En ollut luonteeltani sellainen, että tönäisisin jotain käytävällä vastaan tulevaa, enkä lähtenyt välitunneilla röökille kulman taakse, ja olin siksi lähellä joutua kunnolla kiusatuksi.

- En koskaan joutunut tappeluun, mutta henkisen väkivallan uhriksi jouduin ja minua haukuttiin. Kaverini eivät kuitenkaan koskaan jättäneet minua yksin, ja heidän ansiostaan osasin myös jättää haukkumisen omaan arvoonsa.

Jossain vaiheessa koulukin huomasi, että puhdas poikaluokka ei toiminut ja se rikottiin. Nyt aikuisiällä yläastevuosia muistellessaan Samuel on tyytyväinen, että hän ei liittynyt kiusaajien porukkaan vaikka siten olisi varmasti ansainnut hyväksynnän helpommalla.

- Tiedän siitä porukasta tyyppejä, ketkä nyt istuvat linnassa, pöllivät kaupoista tavaraa tai asuvat kahdestaan isänsä kanssa ja vain ryyppäävät kotona.

Tyttöystävä auttoi radioalalle

Samuel ei pitänyt lukuaineista, ja hänelle oli hyvissä ajoin selvää, että peruskoulun jälkeen hän ei tule suuntaamaan lukioon.

- Tiesin, etten pärjäisi siellä. Lähdin opiskelemaan merkonomiksi, koska siellä oli atk-juttuja ja matematiikkaa, joissa olin hyvä. Ei minulla ollut kuitenkaan mitään hajua, mitä tulisin tulevaisuudessa tekemään.

Ajatus media-alasta heräsi vahingossa.

- Olin aktiivisesti mukana tutor-toiminnassa ja oppilastoiminnassa. Nautin siitä, että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tykkäsin myös siitä, että sain olla esillä. Silloin ajatus media-alasta kävi mielessä ensimmäisen kerran.

{lainaus teksti="Avoliittoa kesti kolme kuukautta. Tervetuloa aikuisten maailmaan."}

Media-alalle Samuel ei kuitenkaan päätynyt. Hän kävi armeijan ja päätyi myyjäksi urheiluliikkeeseen. Elämä näytti asettuvan uomiinsa 2007, jolloin Samuelilla alkoi hänen ensimmäinen vakava parisuhteensa.

- Oltiin tosissaan ja muutettiin seuraavana syksynä omien vanhempien luota suoraan yhteen. Siellä sitä oltiin 20-vuotiana saman katon alla ja ihmeteltiin, tällaistako tämä nyt sitten onkin. Selvisimme omiin tupareihimme asti ja erosimme heti niiden jälkeen. Avoliittoa kesti kolme kuukautta. Tervetuloa aikuisten maailmaan.

Vaikka ero oli Samuelille kova paikka, kääntyivät asiat lopulta parhain päin. Eron jälkeen hän nimittäin löysi uuden tyttöystävän, jolla oli suuri vaikutus hänen tulevaisuuteensa.

- Kun minulla oli ollut tyttöystävä ja työpaikka, en ollut edes miettinyt opiskelua tai radioalaa, vaan keskityin elämään elämää, joka minulla silloin oli, Samuel kertoo.

Eron jälkeen hän jäi tyhjän päälle ja alkoi taas miettiä tulevaisuuttaan. Silloin myös löytyi uusi tyttöystävä.

- Se tyttö oli perheestä, jossa ollaan todella määrätietoisia. Hän opetti minulle sitä asennetta, että jos todella haluat jotain, täytyy sen eteen myös tehdä töitä. Hän sai minut miettimään haaveitani ja puhumaan niistä. Silloin tajusin, että haaveilen radiotyöstä.

- Kun kerroin, etten oikein jaksaisi monivuotisia opiskeluja, rupesi tyttöystävä tsemppaamaan minua menemään opistoon.

Suhde päättyi välimatkaan, kun tyttöystävä päätti muuttaa ulkomaille. Samuelin sydän särkyi toistamiseen, mutta ex-tyttöystävän tsempin ansiosta Samuel löysi itsensä HEO:n radio- ja tv-journalismin linjalta.

- Ja siellä se kirkastui, että haluan tehdä nimenomaan radiota.

Koulun kautta Samuel päästi harjoitteluun Radio NRJ:lle.

- Kun vappuna 2011 aloitin harjoitteluni, oli radiosta jo tullut intohimo minulle.

Hyppy tuntemattomaan

Samuel kertoo, että vuosi 2011 oli hänelle monella tavalla kasvun ja heräämisen aikaa.

- Kun tyttöystäväni oli lähtenyt au pairiksi ja ero oli tullut, tajusin, että olen 24-vuotias ja koko ikäni asunut, käynyt koulua ja ollut töissä ihan samoilla kulmilla. Päätin, että radio on se ala, mitä haluan tehdä, ja että minun pitää lähteä pois omalta mukavuusalueeltani.

Nuoren radiotulokkaan kohdalla mukavuusalueelta irtautuminen tarkoitti hyppyä tuntemattomaan eli muuttoa pois pääkaupunkiseudulta.

- Lähdin opiskelemaan ammattikorkeakouluun Turkuun. Tiesin maisemanvaihdoksen tekevän hyvää minulle.

Länsirannikolla Samuel raatoi suorittaakseen koulun mahdollisimman nopeasti. Hyvin menneen harjoittelun ansiosta hän oli myös saanut jalkansa radiomaailman oven väliin, sillä hänelle tarjoutui mahdollisuus tehdä Radio NRJ:n perjantai-iltoja yhdessä kanavan konkarin Jani Jääskeläisen kanssa. Samuel takertui tuohon mahdollisuuteen kaksin käsin.

- Asuin Turussa 2,5 vuotta, mutta vietin sinä aikana siellä ehkä vain kolme viikonloppua. Muuten ajoin aina perjantaisin Helsinkiin päästäkseni tekemään lähetystä, Samuel muistelee.

- Koulussa oleminen oli välillä turhauttavaa, koska minulla kuitenkin oli jo jalka radiomaailman oven välissä. Tuntui, että jokaisena perjantai-iltana Janin kanssa opin enemmän kuin edellisellä viikolla koulussa. Koulu on lopulta vain paperi, mutta tätä hommaa ei opi ennen kuin tekee sitä työkseen. Se todellinen koulu alkaa vasta työpaikalla.

Unelmasta tuli totta

Samuelin ahkerointi palkittiin loppuvuonna 2013, kun hänet värvättiin The Voicen uuden aamushow'n, Herättäjien, yhdeksi radiopersoonaksi. Samuelin lisäksi tiimin täydentävät Niina Backman ja Anssi Honkanen, joka oli Samuelille tuttu jo NRJ-ajoilta.

- Anssi oli uskonut minuun alusta lähtien. Hän antoi aloittelijalle ohjeita ja soitteli tsemppipuheluita.

Yhtäkkiä Samuel oli tilanteessa, josta jokainen radioalalle tähtäävä haaveilee. Hän on valtakunnallisen kanavan aamushow'n yksi keulakuva.

- Kun nyt mietin omaa urakehitystäni, saan kylmiä väreitä. Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tiedän myös, että olen saanut mahdollisuuksia siksi, että olen ollut hyvä. Mutta toisaalta olen myös nähnyt paljon hyviä tyyppejä, jotka eivät vain ole saaneet töitä. On ollut pakko puskea kovaa ja olla itsekäskin, mutta silti onnistuminen vetää lopulta nöyräksi.

Viime aikoina Samuel on ollut tavallista hiljaisempi muunkin kuin onnistumisten takia. Pitkään jatkuneet nivelkivut saivat hänet lopulta lääkäriin.

- Minulla on siskoja, jotka ovat jo lapsena sairastuneet diabetekseen. Olen siksi jo nuorena joutunut miettimään elämänarvoja ja tajuamaan, miten hyvin minulla on asiat, kun olen saanut olla terve.

{lainaus teksti="Tiedän myös, että olen saanut mahdollisuuksia siksi, että olen ollut hyvä. Mutta toisaalta olen myös nähnyt paljon hyviä tyyppejä, jotka eivät vain ole saaneet töitä."}

Terveys ja läheiset näkyvät vahvasti Samuelin elämänarvoissa.

- Minulla on neljä päivittäin miettimääni elämän osa-aluetta, joiden täytyy kaikkien olla hyvin tai en ole onnellinen. Ensimmäinen niistä on juuri perheeni. Haluan, että heillä on kaikilla asiat hyvin. Olemme todella läheisiä ja soitan lähes päivittäin äidilleni tai jollekin siskoistani.

- Toinen on taloudellinen turva. En tarkoita, että haluan rahaa tai olla rikas. Haluan sellaisen taloudellisen turvallisuudentunteen, että tiedän selviäväni menoista.

- Kolmas on ihmissuhteet eli tyttöystävä ja kaverit. Haluan, että he ovat lähellä ja heillä on hyvä olla.

- Neljäs ja viimeinen on oma terveys. Olen muistanut olla kiitollinen siitä, että olen saanut olla terve, ja nyt kun tämä osa-alue ei välttämättä olekaan kunnossa, vaivaa se minua.

Ikävä diagnoosi on lopulta helpotus

Lääkärissä Samuel saa vahvistuksen epäilyille, että hänellä on krooninen nivelsairaus. Mutta se ei olekaan epäilty reuma.

- Minulta löydettiin nivelpsoriasis ja nyt saan siihen hoitoa. Tämä on tavallaan helpotus, koska olen pitkään tiennyt, ettei kaikki ole hyvin, mutta olen pelännyt mennä lääkäriin, koska olen pelännyt diagnoosia. Nyt asiaa ei tarvitse enää miettiä niin paljoa, koska tiedän, mikä sairaus minulla ja tiedän, mitä sille voi tehdä. Tosin jos olisin mennyt lääkäriin aikaisemmin, ei sairaus olisi ehkä ehtinyt levitä niin moniin niveliin kuin nyt, Samuel miettii.

Samuelille on nyt määrätty lääkitys, jota hän joutunee syömään koko loppuelämänsä.

- Joudun ottamaan yhden lääkkeen viikossa. Ikävä kyllä siinä on sivuvaikutus, joka aiheuttaa seuraavana päivänä pahoinvointia. Täytynee ottaa lääkepäiväksi perjantai, koska monesti lauantaiaamuisin on muutenkin paha olo, Samuel sanoo ja näyttää huumorintajuaan.

Sairaus on hoidossa ja asiat Samuelin elämässä ovat jälleen hyvin. Hän elää poikamieselämää ja on kutsumusammatissaan.

- En ole ikinä nauttinut ajatuksesta, että joudun heräämään aamulla kello 04.20 ja tekemään kymmentuntisia työpäiviä. Nyt joudun, mutta en ole ikinä nauttinut työnteosta niin paljon kuin nyt.

Syyn jaksaa Samuel kertoo saavansa kuulijoilta.

- Jos jollakin on aamu tai päivä parantunut minun tekemiseni ansiosta edes vähän, on se kaikkein palkitsevinta.

Kilpailut

Uusimmat