Kuva: AOP

Marco Bjurström muistelee tv-uransa suurta kohua: "Saimme tuhansia viestejä"

26.03.2016 16:15 - Pauliina Jokinen

Suomalaisten muistoissa Napakymppi ja Bumtsibum-kuuluvat lauantai-illan viihteeseen.

Suomalaiseen lauantaihin kuuluvat kaksi asiaa: television katselu ja sauna. Veikkauksen ja Frankly Partnersin tuoreen tutkimuksen mukaan 45 prosenttia suomalaisista pitää lempipäivänään lauantaita ja moni viettääkin sen läheisten kanssa rentoutuen.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat viettää illan kotoillen. 2010-luvulla koko kansaa yhdistäviä ja television äärelle vetäviä ohjelmia ei enää ole, mutta vielä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa yksi ohjelma oli ylitse muiden: tuolloin koko Suomi katsoi lauantai-iltaisin Marco Bjurströmin juontamaa BumtsiBumia!

Tutkimusta johtanut Tiitta Vaulos löytää selityksen BumtsiBum!:n menestykselle.

- Tuolloin elettiin lama-aikaa ja ihmiset kaipasivat keveyttä ja iloa. Samaa, mitä ihmiset kaipaavat tälläkin hetkellä elämäänsä, Vaulos kuvailee.

Lauantai-iltaisin kaikki kokoontuivat saman television äärelle sen sijaan, että perheenjäsenet olisivat katselleet omia lempiohjelmiaan omilta ruuduiltaan.

- BumtsiBum! ja Napakymppi korostuivat vastaajien vastauksissa ikäryhmästä riippumatta. Se on ollut vahvempaa yhtenäiskulttuurin aikaa ja olemme kaikki olleet samaan aikaan television äärellä.

"Suurin rikoksemme"

Myös ohjelmaa juontanut Bjurström muistaa katsojien rakastaneen ohjelmaa, mutta nousseen takajaloilleen yhdestä yksityiskohdan muutoksesta.

- Kun ohjelma alkoi, suunniteltiin sen alkamis- ja päättymisajankohta niin, että kun Ylen uutiset alkoivat puoli yhdeksältä, loppui BumtsiBum! siihen, Bjurström muistelee.

Kun ohjelma oli saavuttanut suosionsa, päättivät ohjelman tekijät kuitenkin siirtää ohjelma-aikaa hieman myöhemmäksi ja ohjelman alkamisaika siirtyi kahdeksaan.

- Ikävä kyllä Ylen uutiset jäi alle julmasti ja meidän katsojamäärät nousivat, Bjurström kuvailee.

Suurin häly ei kuitenkaan noussut uutisten ja viihdeohjelman päällekkäisyyksistä, vaan saunomisesta.

- Ihmiset lähettivät satoja ja tuhansia viestejä, että heidän saunavuoronsa menevät nyt sekaisin. He olivat varanneet talonyhtiöltä saunavuoron niin, että se alkoi joko ennen BumtsiBumia tai vasta ohjelman jälkeen. Ohjelman alkamisajan siirtäminen oli monille shokki ja se, missä me teimme isoimman rikoksen, Bjurström nauraa 11 vuotta ohjelman päättymisen jälkeen.

Lue myös: Tänään on suomalaisten lempipäivä - "kuin minijoulu"

Kilpailut

Uusimmat