Kuva: Mikko Räsänen

Haaveiletko toimittajan tai juontajan urasta? Bauer Media etsii harjoittelijoita

06.09.2016 20:45 - Mikko Räsänen

Suomen johtava kaupallinen radiotalo Bauer Media tarjoaa media-alasta kiinnostuneille lupauksille mahdollisuuden harjoitteluun.

Bauer Media on kaupallisen radion markkinajohtaja Suomessa. Yhtiön kanaviin kuuluvat muun muassa Radio Nova, Iskelmä, Radio City ja KISS sekä suosittu verkkosivusto Voice.fi. Bauer Media tarjoaa joka vuosi muutamille media-alasta kiinnostuneille mahdollisuuden tulla harjoitteluun saamaan ensituntumaa media-alaan. 

Moni tunnettu mediapersoona onkin aikanaan aloittanut oman uransa harjoittelussa Bauer Medialla tai SBS:llä, jolla nimellä yhtiö aiemmin tunnettiin. Esimerkiksi monista tv-ohjelmista tuttu Jenni Pääskysaari aloitti mediauransa Radio Cityn harjoittelijana. Radio Novan ja Big Brotherin juontajan tunnettu Elina Kottonen (o.s. Viitanen) taas tuli aikanaan harjoittelijaksi Voicelle, ja oli niin hyvä, että harjoittelun päätyttyä hän jäi yritykseen töihin.

Bauer Median toimituksissa työskentelee useita henkilöitä, jotka ovat tulleet taloon harjoittelijoiksi, mutta osoittaneet harjoitteluaikanaan sellaista asennetta, että heitä ei ole enää päästetty pois vaan he ovat jääneet yritykseen luomaan uraansa mediamaailmassa. Alla muutamia esimerkkejä.

Mikko Honkanen ja Ville Kinaret (kuva: Mikko Räsänen)

Ville Kinaret (oik.) ja Mikko Honkanen ovat jo vuosia olleet Radio Cityn voimakaksikko, joka herättää classic rockin ystävät joka arkiaamu kello 06. Molemmat ovat aikanaan tulleet taloon harjoittelun kautta.

Ville Kinaret, radiojuontaja

Miten päädyit Bauer Medialle harjoitteluun?

- Olin vuolla 2010 Ilta-Sanomissa työharjoittelussa ja jäin sinne urheilutoimitukseen freelanceriksi loppuvuodeksi. Halusin kuitenkin jotain muuta, joten otin riskin. Vaimo oli menossa seuraavana syksynä kouluun, joten minulla oli kevät ja kesä aikaa löytää duunia, että pärjätään jatkossakin. 

- Olin valmistunut Laajasalon opistosta urheilutoimittajaksi, mutta jollain Kelan aikuiskoulutusrahalla pääsin keväällä silloiselle Voicelle harjoitteluun kolmeksi kuukaudeksi. Otin siinä kyllä taloudellisen riskin. Harjoittelun aikana tulin auttamaan radion aamutiimiä, kävin välissä kotona pyörähtämässä ja tulin vielä illalla tekemään myöhäisillan radiolähetyksiä klo 22-24 ajalle, jonka olin saanut vonguttua itselleni. 

Mitä harjoittelun jälkeen tapahtui?

- Otin harjoittelun loppupäässä riskin, enkä kertonut kenellekään, että harjoitteluni oli jo loppunut. Kävin vähän niin kuin varkain edelleen töissä ja kyttäsin tuurauspaikkoja. Sainkin ensin kahden viikon sairauslomatuurauksen ja heti perään kuukauden mittaisen kesäjuontajan pestin. Sen jälkeen tuli parin kuukauden määräaikainen jatko, sitten puoli vuotta ja nyt olenkin ollut talossa jo viisi vuotta, joista neljä vuotta Radio Cityllä. Eikä loppua ihan heti näy!

Miksi suosittelisit Bauer Mediaa harjoittelupaikaksi media-alan opiskelijoille?

- Bauer Medialla on tosi mukavat tyypit töissä. Harjoittelijat esim. meillä Radio Cityllä otetaan osaksi porukkaa eikä täällä joudu isojen egojen tallomaksi. Radio ja multimediakenttää pääsee näkemään ja tekemään monipuolisesti ja poikkeuksellisen hyviä tyyppejä etsitään kokoajan mukaan tuurausrinkiin, freelancereiksi, kesätuuraajiksi, keikkalaisiksi ja sitä kautta aina heittämään myös haastetta vakkarijuontajille ja kirittämään meitä ja jopa perimään tai ottamaan meidän duunit.

Millaisia ohjeita antaisit harjoitteluun hakeville ja harjoitteluun pääseville?

- Tekniset taidot kehittyy tekemällä. Asenne ja kehittymiskelpoisuus ratkaisee. Yritä hakeutua mahdollisimman sinun näköiselle medialle, jonka kohderyhmää ymmärrät ja joka luontevasti on sun kanssa samalla tasolla ja aaltopituudella. MUTTA ota vastaan minkä tahansa paikan saatkin ja tee kovasti duunia, koska kilpailu on kovaa ja paikkoja vähän.

- Aina et kävele etuovesta suosikkimediaasi, vaan toisinaan sun pitää vakiinnuttaa paikka ja kerryttää kokemusta jossain muualla. Älä ole liian kranttu. Sanoinko jo, että tee paljon duunia ja hyvällä asenteella. Muista olla omatoiminen. Aloitteellisuus on kaiken A ja O kun puhutaan sisällöntuottamisesta, josta media-alalla lopulta on kaikessa kyse. Kun et tiedä, kysy äläkä oleta.

Mikko Honkanen, radiojuontaja

Miten päädyit Bauer Medialle harjoitteluun?

- Opiskelin Laajasalon opistossa radiotoimittajaksi ja halusin hakea Radio Citylle harjoitteluun, koska City on legendaarisin kanava Suomessa ja oli juuri aloittamassa uudelleen muutaman vuoden tauon jälkeen. Kävin haastattelussa joskus marraskuun aikana, City aloitti tammikuussa 2012 ja niin minäkin. Haastattelu meni hyvin, luotin itseeni ja yleistietooni. Olin silloin ollut jo kuusi vuotta Gigantissa myymässä televisioita ja tiesin, että radioala olisi minulle se oikea.

- Harjoittelun alku meni nopeasti ja hyvin, kävin tekemässä Juha Valvion iltapäivälähetykseen galluppeja ja muita juttuja. Minusta tuli myös Radio Cityn Helsingin kirjeenvaihtaja, kiertelin ympäri Stadia ja tein juttuja.

Mitä tapahtui harjoittelun jälkeen?

- Valvio loukkaantui alamäkiluisteluonnettomuudessa ja hän sai kahden viikon sairausloman. Ilmoitin heti, että mä haluan tuurata ja tein juontodemon, jonka ansiosta sain juontaa kaksi viikkoa Cityn iltapäivää. Se meni niin hyvin, että sain koko kesän ajaksi lisää hommia ja lopulta kesän jälkeen minut palkattiin Citylle vakituiseksi.

Miksi suosittelisit Bauer Mediaa harjoittelupaikaksi media-alan opiskelijoille?

- Bauer Media on loistava työpaikka ja varsinkin työympäristö ja työkaverit ovat alan parhaita. Luova ympäristö, jossa ei tylsää päivää näe.

Millaisia ohjeita antaisit harjoitteluun hakeville ja harjoitteluun pääseville?

- Luota itseesi ja omiin vahvuuksiin. Ole oma itsesi, sillä jos yrität olla joku muu niin se ei pitkälle vie. Jos pääset harjoitteluun ja saat toimituksen avaimen, tee kaikkesi sen eteen, ettei sinun tarvitse koskaan palauttaa avainta. Minulla on edelleen vuonna 2012 saatu avain taskussa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Rea Haverinen, uutispäällikkö

Rea Haverinen on Bauer Median uutis- ja sisältötoimituksen uutispäällikkö. Hänen tiimiinsä kuuluu useita toimittajia, jotka tekevät uutis- ja viihdesisältöjä kaikille Bauer Median sivustoille. Rea itsekin on aikanaan tullut taloon harjoittelijana keväällä 2011.

Miten päädyit Bauer Medialle harjoitteluun?

- Opiskelin päinvastaisessa järjestyksessä kuin useimmat, sillä luin itseni ensin englantilaisessa yliopistossa journalistiikan sekä median & kulttuuritutkimuksen kandiksi ja tulin sen jälkeen suorittamaan Helsinkiin HEOn (Helsingin evankelinen opisto) radiolinjan. Kun tuli harjoittelun aika, minulle tarjottiin paikkaa kolmesta eri radiotalosta, mutta valitsin mututuntumalta Voicen. Joku tässä paikassa klikkasi heti. Harjoittelun ensimmäisestä päivästä taitaa olla nyt kulunut reilut 5 vuotta.

Mitä harjoittelun jälkeen tapahtui? 

- Harjoittelun jälkeen minut kiinnitettiin freelanceriksi, ja aluksi tein vuoroja silloin tällöin. Tuolloin olin samaan aikaan töissä samppanjabaarissa. Väsyin kuitenkin baarityöhön ja päätin irtisanoutua tietämättä, mistä saisin jatkossa rahaa. Vain päivä sen jälkeen esimieheni Voicelta soitti minulle ja tietämättä irtisanoutumisestani tarjosi minulle kokopäivätyötä Voicelta. Olin niin yllättynyt ja onnellinen, että purskahdin itkuun.

- Taloon päästyäni tein kovasti töitä ja jossain vaiheessa minut vakinaistettiin. Pyysin koko ajan itselleni lisää vastuuta ja yritin kaikin keinoin osoittaa, että olen hyvä työntekijä, joka kannattaa pitää talossa. Vaivannäkö kannatti ja neljän vuoden jälkeen minusta tehtiin uutispäällikkö.

Miksi suosittelisit Bauer Mediaa harjoittelupaikaksi media-alan opiskelijoille?

- Bauer Media on varmasti yksi Suomen mukavimmista mediataloista. Meillä harjoittelijat eivät keitä kahvia (saa sitäkin toki tehdä, jos haluaa) vaan pääsevät tekemään töitä aivan siinä missä kaikki muutkin. Jos omat kykynsä onnistuu näyttämään, on tulevaisuus valoisa meidän talossamme.

Millaisia ohjeita antaisit harjoitteluun hakeville ja harjoitteluun pääseville?

- Älä ujostele – ole rohkeasti oma itsesi. Jos osaat maailman huonoimpia puujalkavitsejä, anna palaa ja kerro niitä. Jos rakastat koiria, muotia, musiikkia, rivitanssia, bingoamista, avokadoja, vastakkaisena sukupuolena esiintymistä tai mitä tahansa muuta, tuo asia esille. Intohimoiset ja rohkeat ihmiset ovat mielenkiintoisia aina – huolimatta siitä, mikä heidän ”oma juttunsa” on.

- Tee lujasti töitä. Älä laske tunteja tai valita. Harjoittelu on sinun tilaisuutesi saada jalkasi oven väliin – ole innokas ja intohimoinen ja tuo omia ideoita esille, niin jäät mieleen ahkerana tyyppinä, jolla on oivallinen asenne. Meillä on firmassa mottona: "palkataan asennetta ennen ammattitaitoa". Pidä siis huoli, että asenteesi on aina täyttä timanttia. 

Kiinnostaako harjoittelu? Toimi näin!

Bauer Median harjoittelijoilta vaaditaan 18 vuoden ikää. On myös hyväksi, että hakijalla on takanaan media-alan opintoja tai jo hieman työkokemusta alalta.

Harjoittelu radiotoimituksissa:
- Lähetä hakemus osoitteeseen: harjoittelijat@bauermedia.fi
- Radio Nova, Radio City ja KISS sijaitsevat Helsingissä. Iskelmän toimitus taas sijaitsee Tampereella. Kerro hakemuksessasi, mistä kanavista olisit ensisijaisesti kiinnostunut.

Harjoittelu uutis- ja sisältötoimituksessa:
- Uutis- ja sisältötoimitus vastaa Bauer Median valtakunnallisten radiokanavien ja Voice.fi:n online-sisällöistä. Toimittajaharjoittelijoiksi valituilta odotetaan siksi hyvää kirjallista ilmaisua. Parhaat hakijat kutsutaan haastatteluun, jonka yhteydessä tehdään soveltuvuutta mittaavia harjoitustehtäviä. 
- Lähetä hakemus osoitteeseen: rea.haverinen@bauermedia.fi

Harjoittelut ovat palkattomia, mutta niihin sisältyy lounasetu.

Kilpailut

Uusimmat