Kuva: Fotolia

Kolumni: "Kusipäät syövät hitaat" - terveisiä joulun kulutushysterian keskeltä

02.12.2016 15:30 - Senni Loikala

Senni Loikala on Bauer Median toimittaja, joka lähti ostamaan kumppanilleen parranajokonetta ja tuli kaupasta pois korviaan myöten täynnä joulunajan kulutusvimmaa.

Menin eilen ostamaan avomiehelleni parranajokonetta halpaketjun tavarataloon. Mikä olisikaan parempi siirtymäriitti Movemberista takaisin siloposkisiin suukkoihin! 

Asetuin parranajokone-laatikkoni kanssa pitkän jonon hännille, ja harmittelin, että koko kaupassa oli vain yksi kassapiste auki. Käden ulottuvilla oli nipputarjouksessa konvehtirasioita - neljä rasiaa kymmenellä eurolla - ja edessäni jonottava nainen nappasi spontaanisti tarjoussuklaat ostosvuorensa huipulle.

Onneksi kaupassa avattiin pian toinen kassapiste. Avautuvan kassan ensimmäiseksi asiakkaaksi kiiruhti jostakin nainen pienten ostostensa kanssa. Samalla tuo nainen "ohitti" meidät muut, jotka olimme jonottaneet jo tovin.

Tästä syystä konvehtirasia-hamstraaja sai alkukantaisen raivokohtauksen. Yksi hänen monista herjauksistaan etuilleelle naiselle kuului näin:

- Nopeat syövät hitaat… Kusipäät syövät hitaat.

Seurasin tilannetta silmät lautasen kokoisina, mutta en saanut sanaa suustani. En tahtonut päättää päiviäni Tokmannin kassajonossa, jos hamstraajalla olisi raivokohtauksen lisäksi esimerkiksi ladattu pistooli. Eihän nykyään enää tiedä, mitä tapahtuu, jos uskaltaa asettua vastarintaan.

Jonossa etuillut nainen maksoi ostoksensa ja lähti kohti kaupan uloskäyntiä. Tällöin konvehtihamstraaja huusi naisen perään näin:

- Kuolet varmasti auton alle, kun astut tuosta ovesta ulos!

Tällaiset ovat tunnelmat kaupoissa, joissa shoppailemme joululahjoja. Ihmiset ovat valmiita kärsimään ostosparatiiseissa; Onhan edessä juhla, jonka takia monet ajautuvat vapaaehtoisesti taloudelliseen ahdinkoon. Myös elämänlaatua radikaalisti heikentävä stressaaminen kuuluu asiaan. 

Missä on menty pieleen? En suostu uskomaan, että jouluun kuuluu valmistautua menettämällä hermonsa ja tuhlaamalla rahansa kaupoissa. Sitä paitsi ”hätälahjoiksi” ostetut konvehtirasiat harvoin ilahduttavat, ainakaan, jos niitä kaivaa esille monesta paketista.  

Myönnettäköön, että kumppanin Movember-lookista eroon pääseminen sai minut sinnittelemään kaupassa siihen asti, kunnes parranajokone oli maksettu. Reissu muistutti kuitenkin, että joulun kulutushysteria on jo lähes vaarallista mielenterveydelle.

Lue myös: Herätys vanhemmat! Lapsi tarvitsee aikaasi, ei tavaraa

Kilpailut

Uusimmat