Kuva: Fotolia

Lapsipsykologin kirjoitus: Oletko sinä helikopteri-vanhempi? Teet karhunpalveluksen lapsellesi

10.08.2017 07:51 - Rea Tallgren

Kirjoittajan mukaan vanhemmat, jotka antavat lapselleen liian intensiivistä kahdenkeskistä aikaa, eivät valmista heitä maailmaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Daily Mail on julkaissut lapsipsykologin kirjoituksen, jossa hän kertoo seuranneensa järkyttyneenä itsekkäiden ja huomionhakuisten lasten toimintaa koulussa. Kirjoittajan mukaan syynä on helikopteri-vanhemmat. Termillä hän viittaa sellaisiin vanhempiin, jotka antavat lapselleen loputtoman paljon kahdenkeskistä aikaa, ja toteuttavat heidän jokaisen toiveensa ja reagoivat heidän pienimpäänkin pyyntöönsä. 

Psykologi kirjoittaa, että vaikka vanhemmat saattavat helposti luulla tekevänsä palveluksen lapselleen, ei asia suinkaan näin ole. Sen sijaan kyseiset vanhemmat eivät opeta heidän lapsilleen kaikkia tarpeellisia taitoja, joita ilman he eivät pärjää. Yksi näistä tärkeimmistä on kirjoittajan mukaan kompromissien tekeminen. 

Helikopteri-vanhempien lapsilla on usein todella suuria vaikeuksia tehdä päätöksiä tai toimia muutenkaan itsenäisesti, sillä heidän kanssaan on aina oltu niin intensiivisesti. Luokkahuoneessa tällaiset lapset alkavat usein käyttäytyä huonosti, koska tekevät mitä tahansa saadakseen huomiota. 

Psykologin mukaan helikopteri-vanhemmat harvoin myöntävät mitään vikaa omassa toiminnassaan, eivätkä ota vastuuta lapsensa käytöksestä. Opettajien mukaan vanhemmat syyttävät usein juurikin koulun henkilökuntaa:

"Jos minun lapseni käyttäytyy huonosti, se johtuu siitä, että hän on tylsistynyt, sillä hän on niin älykäs", psykologi kuvailee tyypillistä reaktiota totuuden kieltävältä vanhemmalta.

Kirjoittajan mukaan suurin osa lapsista tulee pärjäämään maailmassa hyvin, ja yksi iso syy on se, että he eivät oletakaan olevansa universumin keskipisteitä. Sen sijaan, hän ennustaa, helikopteri-vanhempien lapsilla on edessään todella tuskainen taival, ja vanhempien kasvatusmetodeilla voi olla kauaskantoiset ja katastrofaaliset vaikutukset heidän kehittymiseensä. 

Lue myös: Bussikuski ilahdutti jokaista koulukyytiläistä - antoi ihastuttavat lahjat

Lue myös: Nyt saa nauraa! Äidit kertovat lastensa kiusallisimmat letkautukset

Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat