Kuva: Getty Images

Miten paljon Facebookin sovellukset sinusta todella tietävät? Lue, miten suojelet tietosi helposti

22.03.2018 19:45 - Iiro Myllymäki

Monet suositut mobiilisovellukset saavat käyttöönsä henkilökohtaiset tietosi Facebook-profiilistasi. Tämän voi estää muutamalla klikkauksella.

Facebook on joutunut ankaran kritiikin kohteeksi sen jälkeen kun paljastui, että Facebookin kautta oli kerätty jopa 50 miljoonan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan hyväksi. Cambridge Analytica -tutkimusfirma oli julkaissut persoonallisuustestisovelluksen, jonka lataamalla käyttäjä samalla antoi henkilökohtaiset Facebook-profiilinsa tiedot firmalle. Tiedotusvälineet kertovat, että näitä tietoja käytettiin lopulta Donald Trumpin vaalikampanjan mainosten kohdentamiseen. Facebookia on syytetty siitä, että se ei suojele tarpeeksi käyttäjiensä tietoja kyseenalaisten ulkopuolisten sovellusten tietojenkeruulta.

Kohu on saanut monet miettimään, mitä tietoja omasta Facebook-profiilista on lähtenyt Facebookin kautta toimivien sovellusten tarpeisiin. Monet suositut mobiilisovellukset ja nettisivut, kuten Instagram, Tinder, Airbnb ja Spotify käyttävät Facebook-profiilin tietoja hyväkseen. Helposti unohtuu, että kun lataa Facebookiin linkitetyn sovelluksen tai kirjautuu jollekin sivustolle Facebook-tunnuksillaan, tulee samalla antaneeksi tälle sovelluksen tai sivuston takana olevalle yritykselle pääsyn katsomaan omaa Facebook-profiiliaan.

Eikä tässä vielä kaikki. Vaikka et itse olisi ladannutkaan jotain sovellusta, mutta ystäväsi sen sijaan on (ja tämä ystäväsi pääsee Facebookin kautta katsomaan henkilökohtaisia tietojasi), tämä sovellus saa nähdäkseen sinunkin tietosi ystäväsi kautta.

(kuva: Getty Images)

Miten muokkaat asetuksiasi?

Monet ovat jo päätyneet poistamaan Facebookin kokonaan tietojenkeruukohun myötä. Jos et kuitenkaan ole halukas luopumaan sosiaalisen median palvelusta kokonaan mutta olet huolissasi tietojesi luovuttamisesta, voit helposti muuttaa Facebook-sovelluksiin liittyviä asetuksiasi.

Jos olet selainversiossa, klikkaa ensin Facebookin yläpalkin oikealla laidalla olevaa nuolta ja valitse ”asetukset”. Mobiiliversiossa pääset asetuksiin käsiksi alapalkin oikeassa laidassa olevan kolmen viivan kuvakkeen takaa aukeavasta valikosta. Selainversiossa valitse tässä vaiheessa vasemmalta ”sovellukset” ja mobiiliversiossa ensin ”tilin asetukset” ja sieltä ”sovellukset”. Nyt pääset tarkkailemaan kaikkia sovelluksia, joihin olet kirjautunut Facebookin kautta. Niitä on luultavasti kymmenittäin.

Nyt pystyt katsomaan jokaisesta sovelluksesta erikseen, mitä tietoja sovellus kerää profiilistasi. Selainversiossa klikkaa sovelluksen kohdalla näkyvää ”muokkaa asetuksia” -kynää ja mobiiliversiossa vain napauta sovelluksen kohdalta. Nyt näet, mitä tietoja olet sovellukselle antanut ja pystyt muokkaamaan tietoja halutessasi. Tätä kautta voit myös poistaa sovelluksen kokonaan.

Jos selaat sovellusasetusten sivua alaspäin, löydät kohdan ”muiden käyttämät sovellukset”. Klikattuasi tätä pääset tarkastelemaan, mitä tietojasi kavereidesi lataamat sovellukset voivat sinusta kerätä. Listalla on muun muassa ”perhe ja suhteet”, ”uskonnollinen vakaumus ja poliittinen kanta”, tämänhetkinen kaupunkini” ja ”kiinnostuksen kohteet”. Oletusasetus on, että melkein kaikki näistä ovat ystäviesi sovellusten käytettävissä.

Lue myös: Facebookin uudelle ominaisuudelle ankaraa pilkkaa Twitterissä - katso hauskat kuvat

Lähteet: Science Alert, New York Times

Kilpailut

Uusimmat