Kuva: Shutterstock

Nainen poistatti rintansa ehkäistäkseen syövän - viikon päästä lääkäri soitti ikäviä uutisia

20.05.2019 19:45 - Katariina Auvinen

Alejandra Campoverdin sai kuulla kantavansa geenivirhettä.

Alejandra Campoverdin suvun naisista lähes jokainen oli sairastunut rintasyöpään lähes poikkeuksetta. Kun Campoverdin kuuli testistä, jonka avulla pystyisi selvittämään, kantaako henkilö kenties geenivirhettä, joka altistaa rintasyövälle, nainen sanoi äidilleen, että hän halusi tehdä testin. 

- Muistan tilanteen, kun hoitaja tuli testien kanssa ja kertoi minulle testin olleen positiivinen. Kannoin siis rintasyövälle altistavaa BRCA-geeniä. Kerroin hoitajalle, että tiesin tuloksen, koska kyllähän minä tiesin, hän sanoo Health-julkaisulle. 

Meni hetki, kunnes hän uskalsi kertoa omalle äidilleen tuloksesta. 

- Jokainen valitsee oman taistelunsa ja minä olin hiljaa, hän selventää päätöstään. 

Kun Campoverdin sai tietää asiasta, hän oli vain 35-vuotias. Nainen otti kaikki selvää geenivirheestä ja kävi säännöllisesti testeissä. Rintojen poistaminen tuli kysymykseen, kun hän tapasi lääkärinsä. 

- Lääkärini selitti, että syöpä aikaistuu helposti. Isoisoäidilläni todettiin rintasyöpä, kun hän oli yli 70-vuotias, isoäitini sairastui yli 60-vuotiaana ja äitini oli vain 49-vuotias. Lääkärini suositteli rintojen poistoa, kun olisin 39, noin kymmenen vuotta ennen kuin äitini sairastui, hän kertoo. 

Viikkoa ennen leikkausta, nainen epäröi, mutta tiesi tekevänsä oikean ratkaisun. Kun leikkauspäivä tuli, Campoverdi tunsi olevansa voimaantunut ja valmis tulevaan koitokseen. 

- Minulla ei ollut mitään tietoa siitä, että järkyttävin asia olisi vasta tuloillaan, hän kertoo. 

Viikko leikkauksen jälkeen naisen lääkäri soitti ja kertoi, että Campoverdilla oli rintasyöpä. Se oli viimeinen asia, jota hän olisi osannut odottaa. Naisen rintasyöpä oli alussa, eikä se ollut ehtinyt leviämään. Seuraavien puolen vuoden ajan hän ravasi erilaisissa testeissä, joissa varmistui, ettei syöpä ollut ehtinyt leviämään muualle kehoon. 

- Vaikka asiat menivät kuten menivät, minulla oli rinnallani todella hyvät lääkärit ja tiesin tehneeni oikean päätöksen. 

Nainen päätti jakaa tarinansa, jotta joku muu voisi saada apua. 

Lue myös: Rintaimplanttien ja syövän yhteydestä uutta tietoa

Lue myös: Serena Williams julkaisi videon yläosattomissa - sisältää tärkeän viestin

Lähde: Health

Kilpailut

Uusimmat