Ammattimuusikko soitti viulua aivoleikkauksen aikana - katso video!

20.02.2020 21:15 - Roy Kokkonen

Epätavalliseen ratkaisuun päädyttiin, koska kirurgit halusivat säilyttää viulistin soittokyvyn ennallaan.

Lontoolaisen King's College Hospitalin kirurgit poistivat ammattimuusikko Dagmar Turnerin, 53, aivoista kasvaimen. Varmistaakseen etteivät he vahingoita potilaan aivoja, kirurgit pyysivät Isle of Wightin sinfoniaorkesterissa soittavaa Turneria musisoimaan myös leikkauksen aikana.

Turnerin aivokasvain havaittiin hänen saatuaan kohtauksen kesken sinfonian vuonna 2013. Kun syksyllä 2019 kasvaimen havaittiin kasvavan aggressiivisesti muusta hoidosta huolimatta, päätettiin se poistaa leikkauksella.

Ennen leikkausta Turner keskusteli leikkaavan lääkärin kanssa. Turnerin leikannut neurokirurgi, professori Keyomars Ashkan on myös intohimoinen musiikin harrastaja. Aivokasvaimiin erikoistunut kirurgi soittaa pianoa, ja hänellä on tutkinto myös musiikkialalta.

- Tiesimme, kuinka tärkeää viulunsoitto on Dagmarille. Oli tärkeää, että toiminta säilyy alueilla, jotka mahdollistavat soittamisen, Ashkan kertoo.

Dagmar Turnerille viulunsoitto on suuri intohimo.

- Olen soittanut kymmenvuotiaasta asti. Ajatus soittokyvyn menetyksestä oli sydäntäsärkevä, mutta muusikkona professori Ashkan ymmärsi huoleni, Turner lisää.

Kasvain Turnerin aivoissa sijaitsi oikeassa otsalohkossa, vaarallisen lähellä vasemman käden hienomotoriikkaa sääteleviä alueita. Ennen leikkausta lääketieteen asiantuntijat kartoittivat naisen aivoja kahden tunnin ajan selvittääkseen, mitkä alueet olivat aktiivisia hänen soittaessaan viulua.

Kirurgit päätyivät ratkaisuun, jossa Turner herätetään kesken aivoleikkauksen ja hän soittaa viulua lääkäreiden poistaessa kasvainta. Tällä tavoin varmistetaan, etteivät kirurgit vahingoita soittamiseen tarvittavia alueita.

Leikkauksen aikana Turner herätettiin anestesiasta, ja alta näkyvällä videolla näkyy, kun Turner soittaa viulua kirurgien työskennellessä. Jos video ei näy alla, näet sen myös täältä.

Kirurgit onnistuivat poistamaan yli 90 prosenttia kasvaimesta, mukaan lukien kaikki kasvaimen aggressiivisesti aktiiviset osat. Samalla vasemman käden toimintakyky säilyi entisellään.

- Leikkaamme sairaalassamme yli 400 kasvainta vuodessa. Teetämme usein potilailla puhekykyä mittaavia testejä leikkausten aikana, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun potilas soitti jotain instrumenttia kesken leikkauksen, Ashkan kommentoi leikkauksen jälkeen.

Kolmen päivän kuluttua leikkauksesta Turner pääsi palaamaan kotiin miehensä ja 13-vuotiaan poikansa luokse. Sairaala jatkaa hänen tilanteensa seuraamista. 

Lue myös: Teinitytön vatsakivun syy nostaa ihokarvat pystyyn - lääkärilehden kuvat eivät herkimmille

Lue myös: MTV: Saako sairauslomalla mennä teatteriin tai kauppaan? Suomalaisasiantuntijan vastaus voi yllättää

Lähde: King's College Hospital

Kilpailut

Uusimmat