Kuva: Shutterstock

Ensimmäinen suomalainen kauhuelokuva nyt nähtävillä netissä - ja täysin ilmaiseksi

08.04.2020 18:15 - Iiro Myllymäki

Siitä tosin on eriäviä mielipiteitä, kuuluuko ensimmäisen suomalaisen kauhuelokuvan titteli Rautakylän vanhalle paroonille (1923) vai Noidan kiroille (1927).

Suomalaisen elokuvan historiasta kiinnostuneille on nyt paljon herkkua tarjolla, sillä Kino Reginan virtuaaliset Elonet-esityssarjat jatkuvat uudella teemalla. Helsingin keskustakirjasto Oodissa sijaitsevan Kino Reginan ollessa kiinni Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI tarjoaa netissä ilmaiseksi vanhoja suomalaisia elokuvia. Nyt katsottavaksi on tullut esimerkkejä suomalaisen kauhuelokuvan varhaisteoksista.

Kuten Kino Regina kertoo, 1900-luvun alkupuoliskon Suomesta löytyy vain vähän puhdasverisiä kauhuelokuvia. Elokuvissa käytettiin kauhua enemmänkin mausteena joko melodramaattisuuden tai komediallisuuden yhteydessä. Nyt nettiin julkaistut elokuvat eivät esittelyn mukaan ole yksiselitteisiä kauhuelokuvia, vaikka niitä sellaisiksikin on kutsuttu.

Elonet-esityssarjaan kuuluu kuusi elokuvaa, joista kahta on tituleerattu ensimmäiseksi suomalaiseksi kauhuelokuvaksi. Nettiin julkaistuista elokuvista varhaisin, Rautakylän vanha parooni, on vuodelta 1923. Zacharias Topeliuksen kertomukseen perustuvassa elokuvassa on mukana on monia goottilaisen kauhun elementtejä, kuten noidan ennustus, salaovia, lukittuja huoneita ja kynttilöitä. Myös vuonna 1927 julkaistua Noidan kirot -elokuvaa on usein kutsuttu Suomen ensimmäiseksi kauhuelokuvaksi. Elokuvan tarinassa muinaissuomalaisten murhaaman Lapin noidan kirous aiheuttaa kärsimystä vasta vihitylle hääparille.

Katselulinkit ja lisätiedot elokuvista löydät Kino Reginan sivuilta tästä linkistä.

Elonetin kauhuelokuvatarjonnasta uutisoi ensimmäisenä Episodi.

Lue myös: Kriitikoilta kehuja kerännyt Netflix-kauhusarja ei saa jatkoa - katkera pettymys faneille

Lue myös: Kauhuelokuvat, jotka oikeasti pelottavat - seitsemän elokuvaa, joista et ehkä ole edes kuullut

Lähde: Kino Regina

Kilpailut

Uusimmat