Kuva: Titta Toivasen albumi

Moni ammattiin valmistuva pohtii, kehtaako edes juhlia - "Jos ei ole valkolakkia, ei ole mitään"

03.06.2021 18:15 - Roy Kokkonen

Ammattiin valmistuvat jäävät usein ylioppilaiden varjoon. Moni jopa miettii, kehtaako omaa valmistumista edes juhlistaa. Amisten arvostus on kasvanut viime vuosina, mutta hitaasti.

– Kyllä juhlat pidetään, pienimuotoiset tosin, kertoo imatralainen Titta Toivanen, 22.

Toivanen valmistuu metsäkoneenkuljettajaksi Saimaan ammattiopisto Samposta. Koronatilanteen vuoksi hän aikoo juhlistaa valmistumistaan vain lähipiirin kesken. 

Ylioppilaiden valmistuminen jää tuskin keneltäkään huomaamatta. Juhlahumun keskellä ammattiin valmistuvat jäävät kuitenkin helposti paitsioon.

Tuoreita valkolakkeja muistetaan paitsi juhlissa myös mediassa. Lehdet julkaisevat listoja valmistuneista, ja jutut julkkisten todistuksista sekä lakkiaiskuvista keräävät lukijoita.

– Juuri kuuntelin maanantaina radiosta, kuinka tulevia ylioppilaita kehuttiin. Kyllä sitä kuuntelee sillä korvalla, että ei se arvostus ammattiin valmistuneita kohtaan ole niin kova, Toivanen sanoo.

Toivasesta tuntuu, että ammattiin valmistuvat unohdetaan helposti. Vähättelevät asenteet kuuluvat myös arkipuheessa.

– Meilläkin suvussa on aika lailla siten, että jos ei ole valkolakkia, niin sitten ei ole mitään.

Titta Toivanen, 22, valmistuu metsäkoneenkuljettajaksi. (kuva: Titta Toivasen albumi)

Moni kyseenalaistaa omat juhlansa

Moni ammattiin valmistuva opiskelija jopa pohtii, kehtaako valmistumisen kunniaksi järjestää edes juhlia. Suomen ammattiin opiskelevien liiton, SAKKI ry:n puheenjohtaja Jutta Vihonen on joutunut vastaamaan useasti, että kyllä kehtaa.

– Ammattiin valmistuminen on yhtä arvokas juttu kuin mikä tahansa muukin valmistuminen. Nuoret kuitenkin kokevat usein itse, että amis olisi jotenkin vähempiarvoinen, Vihonen kertoo.

Vihosen mukaan asenteet ovat vanhoja ja ne ovat tiukassa.

– Ammatillinen koulutus ei aiemmin ollut niin suora väylä seuraaviin opintoihin kuin mitä se tänä päivänä on. Perinteisesti on ajateltu, että lukio on ainoa portti jatko-opintoihin, Vihonen sanoo.

Myös Toivanen on törmännyt samanlaisiin asenteisiin. Hän juhlii kuitenkin tänä keväänä jo toista tutkintoaan. Hän on koulutukseltaan myös ratsastuksenohjaaja. 

– Lukio on hyvä vaihtoehto, jos ei tiedä mitä haluaa tehdä. Ja joitakin jatko-opintoja se hyödyttää kyllä. Se ei kuitenkaan sovi kaikille. Minulla hevoset olivat harrastuksena, joten lähdin opiskelemaan sitä alaa, Toivanen kertoo.

– Jos ei tiedä, mitä haluaa, voi yhtä hyvin käydä jonkin ammatillisen tutkinnon ja katsoa mihin se johtaa. Myöhemmin voi aina opiskella lisää. Ja kyllä kesken amiksenkin voi vaihtaa alaa, jos se ei tunnu omalta, hän muistuttaa.

Asenteet ovat viime vuosina alkaneet muuttua, mutta hitaasti. Vihosen mukaan opiskelijat itse ovat siinä tärkeässä roolissa. Hän kannustaa kaikkia juhlistamaan valmistumistaan ja olemaan ylpeitä ammattitaidostaan. 

– Muutos on todella hidasta, mutta sitä on tapahtunut. Edelleen valitettavasti kuulee vanhempien ihmisten suusta vähätteleviä kommentteja. Kaikkien tulisi muistaa, että ammatiliinen tutkinto ei ole mikään läpihuutojuttu. Se vaatii ihan yhtä lailla töitä kuin ylioppilastutkinto, Vihonen sanoo.

Lue myös: Paljonko rahaa valmistuvalle pitäisi viedä? Saako lahja olla käytetty? - poimi asiantuntijan vinkit

Lue myös: 10 erilaista ja ihanaa valmistujaislahjaa, joita nuori arvostaa - katso vaihtoehdot eri budjeteille

Kilpailut

Uusimmat