Kuva: Shutterstock

Foreca: Myrsky iskee pian Suomeen - katso, missä sää äityy vaarallisimmaksi

19.09.2023 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ensilumi sataa todennäköisesti paikoin tällä viikolla.

Suomeen saapuu odotettavasti kova ja jopa vaarallinenkin myrskyrintama. Myrsky alkaa jo tiistai-illan puolella, riehuu keskiviikkoa edeltävänä yönä ja jatkuu vielä keskiviikkona.

Foreca ennustaa, että luvassa on voimakkaita tuulia, jotka saattavat todellisuudessa yltyä vieläkin voimakkaammaksi kuin ennuste tällä hetkellä näyttää. Voimakkaimmat tuulenpuuskat näyttäisivät osuvan maan eteläisiin ja itäisiin osiin.

- Myrskypuuskia voi maan etelä- ja itäosassa esiintyä maallakin, ja keskituulessa myrsky on mahdollista eteläisillä merialueilla. Aamuyön ja keskiviikkoaamun tuulien yhteydessä voi tulla myös tuulituhoja. Yön ja keskiviikkoaamun matalapaineen tuulet saattavat toteutua jopa ennusteita rajumpina; sääennustemallit usein aliarvioivat pienikokoisten, nopealiikkeisten matalapaineiden keskuksien tuulia, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Keskiviikkoiltaa kohden voimakkain tuuli tyyntyy. Rankkoja sateita on kuitenkin silti luvassa. Lapissa sateet tulevat todennäköisesti räntänä ja lumena, joten monin paikoin on todennäköistä, että maahan sataa tulevina päivinä jo ensilumi. Jatkuvan sateisen sään vuoksi lumi tuskin kuitenkaan jää maahan pitkäksi aikaa. Liikennettä kuurot kuitenkin sotkevat tuntuvasti, joten liikenteeseen ei kannata nyt turhaan lähteä.

- Vaikka osa lumista sulaa, lunta kertyy ennusteen mukaan keskiviikkoiltapäivään mennessä paikoin 30–40 senttimetriä, joten on hyvin todennäköistä, että Keski-Lapissa mitataan keskiviikkona aamulla syyskauden ensilumi. Maassa olevan lumikerroksen paksuudessa tulee olemaan suurta paikallista ja ajallista vaihtelua. Sateiden muuttuminen keskiviikkona vedeksi sulattaa lumia. Torstaina alueelle sataa lisää vettä, joten ei ole odotettavissa, että sataneet lumet jäisivät maahan. Lumi- ja räntäsateet heikentävät ajokeliä merkittävästi, Rinne sanoo.

Lue myös: Foreca: Jopa 20 astetta on edelleen mahdollinen, toisaalta myös lumisateen riski on olemassa

Lue myös: Forecan uusi kuukausiennuste kertoo, mitä tuleman pitää - yöpakkaset ja lumikaan eivät ole mahdottomia

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat