Kuva: KORKEASAAREN ELÄINTARHA / ANNIKA SORJONEN

Korkeasaaren karhut havahtuivat hereille uniltaan - miksi karhut ylipäätään nukkuvat talviunta?

15.12.2023 20:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Talviunessa karhun ruumiinlämpötila laskee alimmillaan 33 asteen tietoille.

Uutisoimme lokakuun lopussa karhujen kömpineen Korkeasaaressa talviunilleen jo etuajassa. Kontiot ehtivät vetelemään sikeitä vain noin kuukauden, sillä Korkeasaaresta tiedotettiin viime viikolla karhujen havahtuneen hereille joulukuun alussa. 

17-vuotias Yulia ryhtyi kolkuttelemaan talvipesän kuullua, mistä eläintenhoitajat tiesivät Karhulinnan asukkaiden olevan hereillä. 22-vuotias emokarhu Sofia oli Korkeasaaren mukaan pentuaan uneliaampi. 

– Sofia olisi varmaan vielä jatkanut unia, mutta Yulia ei millään malttanut nukkua. Emme tiedä, miksi karhut havahtuivat uniltaan. Ne ovat saaneet kevyttä kasvisruokaa, eivätkä ole olleet erityisen nälkäisiä. Yulia tahtoi ulkoilemaan, joten avasimme pääsyn ulos ja karhut ovat käyneet siellä nyt muutamana päivänä. Suurimman osan ajasta ne kuitenkin torkkuvat talvipesissään ja toivomme, että ne rauhoittuisivat vielä uudestaan talviunille, kertoo eläintenhoitaja Miranda Tikkanen Korkeasaaren tiedotteessa. 

(kuva: SHUTTERSTOCK)

Korkeasaaren karhut ovat tavallisesti nukkuneet 2–3 kuukauden talviunet. Luonnossa karhut vetäytyvät talvipesilleen syys-marraskuussa ja ne heräävät maalis-toukokuussa. 

Talviuni on karhun keino selvitä talvesta mahdollisimman pienellä energiankulutuksella. Talvisin karhun voi olla vaikea löytää ravintoa riittävästi ja siksi se nukkuu lumiset ajat. 

Karhu on kaikkiruokainen. Noin 70 prosenttia karhun ravinnosta on muuta kuin lihaa kuten marjoja, viljaa, kaloja, hyönteisiä ja lintuja. 

Karhu kerää syksyllä rasvaa kehoonsa polttoaineeksi talvea varten. Rasva sisältää runsaasti energiaa, mutta toimii myös vesivarastona. Rasvan palaessa karhun souissa syntyy jokaista rasvagrammaa kohti yli gramma vettä.

Syömisen se lopettaa vähän ennen talviunille menoa. Korkeasaaressa karhukaksikko nautti tänä vuonna vain puuroa, vihanneksia ja hedelmiä ennen uniaan. 

Karhut eivät luonnossa aina tee talvipesää, vaan saattavat asettua tiheän kuusen alle makuulle. Karhut saattavat myöa kaivaa talvipesän esimerkiksi muurahaispesään, kuusen tyveen, kallionkoloon tai ison kiven alle. 

Talviunessa karhun ruumiinlämpötila laskee alimmillaan 33 asteen tienoille. Sydämen syke laskee alle 10 lyöntiin minuutissa, normaalisti sen ollessa noin 40 lyöntiä minuutissa. 

Karhu myös synnyttää talvipessään tammi-helmikuun aikana. Karhunpentu saa pesässä ravintonsa emonsa rasvaisesta maidosta. 

Lue myös: Korkeasaaressa koisitaan jo - karhut kömpivät talviunille etuajassa

Lue myös: Korkeasaaren tiikerit pääsee nyt näkemään uudesta perspektiivistä - vaatii uudenlaista valppautta katsojilta

Lähteet: Korkeasaari ja Suurpedot.fi

Kilpailut

Uusimmat