Kuva: Shutterstock

Voiko lapsen turvaistuimen autoon ostaa käytettynä? Liikenneturva vastaa

13.03.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Liikenneturvalle tulevissa kansalaiskysymyksissä nousee usein esiin käytettyjen turvaistuinten hankkiminen ja niiden turvallisuus.

Lain mukaan alle 3-vuotiaan lapsen on käytettävä henkilöautossa aina lasten turvalaitetta. Lapsi tarvitsee turvaistuimen myös lyhyillä matkoilla. 

Tieliikennelain mukaan alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee E-säännön mukaisen turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessa. Liikenneturva suosittelee, että lapsi käyttää turvaistuinta autossa matkustaessa kunnes lapsi on 150 cm pitkä. 

Kaikki Suomen markkinoilla (tai EU-alueella) myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä, eli ne täyttävät vähimmäisvaatimukset, jotka EU-alueella on säädetty laitteen turvallisuudelle.

Myös taksiliikenteessä alle 3-vuotiaan lapsen tulee käyttää turvalaitetta. Yli 3-vuotiasta mutta alle 135 cm pitkää lasta saa taksissa kuljettaa turvavyötä käyttäen muualla kuin etuistuimella.

Voiko käytettyä turvaistuinta käyttää?

Käytetyn turvaistuimen uskaltaa ostaa, jos on varma sen historiasta, kertoo Liikenneturva.

Käytetty turvaistuin, jonka taustaa ei tiedetä, ei välttämättä ole turvallinen vaihtoehto. Vaikka ulkoisia jälkiä turvaistuimessa ei olisikaan, on mahdotonta tietää onko turvaistuimen käytön aikana tapahtunut onnettomuutta tai onko siitä kadonnut osia tai merkintöjä. 

Perheen useammalle lapselle voi hyvin käyttää samaa istuinta, jos istuimen käyttöikä tämän sallii. 

Lasten turvaistuimen käyttöikä vaihtelee eri merkkien ja mallien välillä. Ehjän ja kolaroimattoman istuimen käyttöikä on tyypillisesti 7–10 vuotta, mutta markkinoilla on jopa 15 vuoden käyttöiällä olevia istuimia.

Myös telakalla on käyttöikä. Lasten turvalaitteiden valmistusajankohdasta ja käyttöiästä kannattaa kysyä istuimen valmistajalta.

– Käytetyn turvaistuimen historia on pystyttävä varmistamaan. Törmäyksessä ollut tai muuten vaurioitunut lasten turvalaite on poistettava käytöstä. Vauriot eivät välttämättä aina näy päällepäin, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti Liikenneturvan tiedotteessa.

Lue myös: Mikä on moottorikelkan ikäraja? Entä promilleraja? Monilla moottorikelkkailun säännöt hakusessa

Lue myös: Erärikollisuus kasvussa - jopa polttopuita haettiin omaan käyttöön nuotiopaikan liiteristä

Lue myös: Tiesitkö? Veneille on oma jätehuoltojärjestelmä, joten maastoon hylkäämisen sijaan kuuluvat tänne

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat