Kuva: Shutterstock

Mikä on suomalaisten suosikkilohturuoka? Tutkimus selvitti

21.03.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Samaisessa tutkimuksessa selvitettiin myös, millainen ruoka suomalaisille maistuu onnellisena.

Jokaisella meistä on varmasti lohturuoka, johon voi turvautua esimerkiksi tuntiessaan itsensä alakuloiseksi. Vaikka makuja on monia, on suomalaisilla selvästi yksi suosikki. 

Foodoran teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät sydänsuruissaan mieluiten pizzaa. Näin kertoi jopa 40% vastaajista.

- Pizza on hyvin tyypillinen lohturuoka, koska siellä on kolmen pyhän kombo. Eli rasva, suola ja hiilihydraatit, jotka saavat aikaan voimakkaan reaktion aivojen mielihyvää säätelevässä järjestelmässä ja mielihyvähormonien tuotanto lisääntyy. Dopamiini saa aikaan sen, että näemme vaivaa suosikkipizzan eteen. Serotoniini taas lisää tyytyväisyyden tunnetta. Jos ihmisellä on paha mieli, tämä on helppo ja nopea keino kohottaa hetkeksi mielialaa, kertoo psykologi Outi Pikkuoksa tiedotteessa.

Naisten ja miesten lohturuokien välillä on kuitenkin eroja. Naiset suosivat lohturuoaksi enemmän jälkiruokia, kun taas miehillä se on vastaajien mukaan kebab.

Pikkuoksan mukaan myös muissa tieteellisissä tutkimuksissa on tehty samoja havaintoja siitä, mitä miehet ja naiset syövät lohdun hetkellä. Naiset syövät mieluiten suklaata, kakkua ja jäätelöä, kun miehet suosivat taas pizzaa ja kebabia.

Mutta mikä suomalaisille sitten maistuu onnellisena? Tutkimuksen mukaan tuttu ja turvallinen kotiruoka. 

– Kotiruokaan liitetään hyviä ruokamuistoja, jotka taas liittyvät omaan ruokahistoriaan ja siellä koettuihin onnellisiin hetkiin. Yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunne kuuluvat näihin vahvasti. Toisaalta lapsuudessa kotiruoka on edustanut paljolti myös hoivaa ja sitä kautta turvan tunnetta, tyytyväisyyttä ja onnellisuutta.

Suomalaisten suosikki kotiruoiksi on mielletty esimerkiksi makaroonilaatikko, jauhelihakastike sekä uunilohi. Pikkuoksa kertoo, että myös pizzasta on tullut suomalaisille mieluinen kotiruoka. Ruoanlaitto yhdessä lisää myös Pikkuoksan mukaan ihmisten onnellisuuden kokemusta.

- Kotiruoan ei aina välttämättä tarvitse antaa suurta mielihyvää, koska onnellisuus voi juontaa juurensa ihan muualta, Pikkuoksa jatkaa. 

Lue myös: Suomen 50 parasta ravintolaa listattiin - äänestyksen ykkönen voitti jo viidettä kertaa putkeen

Lue myös: Ravitsemussuositukset muuttuvat - lihan määrää tulisi vähentää roimasti

Lue myös: Arkiruoka voi olla helppoa, halpaa ja terveellistä - poimi parhaat vinkit

Lähde: Foodora

Kilpailut

Uusimmat