Kuva: Shutterstock

Vastuullisempaan ruokavalioon siirryttäessä yksi syy motivoi eniten - yksi taas vähiten

23.04.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Naiset miettivät ruokavalionsa ekologisuutta miehiä enemmän.

Monipalveluyhtiö Sodexon tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisia kannustavat vastuullisempaan ruokavalioon siirtymiseen erityisesti terveydelliset tai elämänlaadulliset syyt. Näistä syistä vastuullisempaan ruokavalioon kertoo tähtäävänsä 76 prosenttia Sodexon kyselytutkimukseen vastanneista.

Myös rahan säästäminen kannusti tutkimukseen vastanneista 50 prosenttia muuttamaan ruokailutottumuksiaan vastuullisemmiksi. Tutkimuksessa kävi ilmi, että esimerkiksi ruokailutottumusten pohjalta syyllistäminen ei näyttänyt tehokkaalta kannustimelta vastuullisempaan ruokavalioon siirtymiseen. 

- Sen sijaan syyllisyyden tunteet eivät ole kovinkaan vahva motivaattori tottumusten muuttamiseen. Suomalaisista vain 8 prosenttia sanoo, että voisivat muuttaa ruokailutottumuksiaan välttääkseen syyllisyyden tunteita. Mielestämme kestävästä ruuasta puhuttaessa tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että vastuullinen ruoka tekee hyvää ja on maistuvaa, kommentoi tiedotteessa Sodexon brändi-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Mira Perander.

Toisaalta vastuullisesta ruokavaliosta on edelleen myös harhakäsityksiä. Vaikka kasvisruokavalio on suositeltavaa, voi myös eläinkunnan tuotteita oikeita valintoja tekemällä syödä vastuullisemmin.

- Usein kestävä ruokailu nähdään melko kapeasti. On selvää, että kasvipohjaisten ruokien osuutta on kasvatettava, jotta ruuan ympäristökuormitus vähenee. On kuitenkin hyvä muistaa, että lihan- ja kalansyönnissäkin voi tehdä vastuullisia valintoja, Perander jatkaa.

71 prosenttia kyselyyn vastanneista oli kuitenkin sitä mieltä, että vastuullisempaan ruokavalioon olisi tärkeää siirtyä ja mieluusti nopeastikin. Naisissa osuus on tätäkin suurempi, 76 prosenttia, kun taas miehillä 65 prosenttia.

Lue myös: Miksi maito aiheuttaa vatsaoireita vain Suomessa, mutta ei ulkomailla reissatessa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Ravitsemussuositukset muuttuvat - lihan määrää tulisi vähentää roimasti

Lähde: Epressi

Kilpailut

Uusimmat