Kuva: Shutterstock

Moni kurvaa leveäkaistatiellä ohitustilanteessa vastaantulevien kaistan puolelta - saako niin tehdä?

04.06.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Liikenneturva selventää leveäkaistateiden sääntöjä.

Suomessa muutamilla tienosuudella ajetaan niin kutsutulla leveäkaistatiellä. Leveäkaistatie on yksiajoratainen tie, jonka ajokaistat ovat normaalia leveämmät. Tavallisen valtatien tyypillisesti noin nelimetrisen ajokaistan sijaan leveäkaistatiellä saattaa olla yli viisimetriset ajokaistat. 

Leveäkaistatielle on tarkoitus mahtua yhdelle ajokaistalle kaksikin ajoneuvoa rinnakkain, kunhan ajolinjat on valittu oikein. Leveäkaistatiellä pätee normaalit liikennesäännöt eli ajoneuvolla kuuluu ajaa niin lähellä kaistan oikeaa reunaa kuin turvallista. 

Monesti kuitenkin leveäkaistateillä näkee tilanteita, joissa auto ajaa keskellä ajokaistaa ja siten ohitustilanteessa autot kurvaavat vastaantulevien kaistan puolelta.

Keskiviivaa ei kuitenkaan saisi ohitustilanteessa ylittää, jos tiellä on vastaantulevaa liikennettä, selventää Liikenneturva verkkosivuillaan. Kun leveäkaistatiellä ajetaan oikeaoppisesti oikeassa reunassa, takana tulevalla on tilaa lähteä ohittamaan ilma, että ajoneuvoa tarvitsee siirtää vastaantulevien kaistalle.

Jos vastaantulevien kaistalla ei ole tulijoita, voi keskiviivan ylittää samalla tavalla, kuten tavallisella tiellä. Leveäkaistatielläkään ei kuitenkaan saa ohittaa ohituskieltoalueella. Sulkuviivaa ei saa ylittää. 

Lue myös: Poliisi voi nyt rapsauttaa kuulohavainnon perusteella 100 euron sakon autoilijoille

Lue myös: VR laajentaa toimintaansa sähköbusseihin - aloittaa toimintansa Tukholmassa

Lue myös: Miksi poliisiauton takatilassa ei ole turvavöitä? Helsingin poliisi vastaa videolla

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat