Kuva: Shutterstock

Oletko kuullut salmiakkikissoista? Tutkijat löysivät Suomesta uuden erikoisuuden

20.06.2024 16:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Maatiaiskissoista on löytynyt uusi värivariantti.

Tutkijat ovat löytäneet uuden harvinaisen värivariantin suomalaisista maatiaiskissoista. Ainutlaatuinen väritys havaittiin ensimmäisen kerran kissapopulaatiossa vuonna 2007 Petäjävedellä Keski-Suomessa.

Värityksestä käytettiin aiemmin nimitystä "suomalainen mutaatio", mutta sittemmin se nimettiin salmiakiksi, suomalaisten suosikkikarkin mukaan. 

Turkin epätavallinen kuvio johtuu siitä, että jokaisen karvan väri muuttuu liukuvärinä juuresta alkaen. Lähellä kissan ihoa se on mustaa ja haalistuu sitten valkoiseksi. Muualla kehossaan salmiakkikissoilla on niin sanottu smokkikuvio: valkoinen kaula, rintakehä, vatsa ja tassut.

Tutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan 183 biopankkiin talletettua maatiaiskissan verinäytettä. Näistä viisi oli niin sanottua salmiakkikissaa ja kolme muun väristä kissaa, jotka kantoivat mutaatiota. Tätä uutta värivarianttia voi esiintyä kaikenvärisillä kissoilla, myös kuviollisilla. 

Salmiakkikissat ovat melko harvinaisia, sillä geneettisen mutaation uskotaan olevan väistyvä ominaisuus. Värityksen taustalla on rakenteellinen muutos KIT-geenissä. Kyseinen geeni liittyy eläimillä valkoiseen väritykseen, mutta salmiakkikissoilla sen läheisyydestä puuttui perimäpala.  Molemmilla kissan vanhemmilla on oltava KIT-geeni, jotta kissanpentu voi periä värityksen. 

Tutkijaryhmään kuului tutkijoita Helsingin ja Turun Yliopistoista sekä Wisdom Panelista, joka on yksityinen DNA-testejä tarjoava organisaatio. Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat ja Yle.

Lue myös: Rahahuolet saavat yhä useamman luopumaan lemmikistään

Lue myös: Kissanomistajat tekevät usein ilmojen lämmetessä kohtalokkaan virheen: "Voi loukkaantua vakavastikin"

Lähteet: CCN, BBC

Kilpailut

Uusimmat