Kuva: Shutterstock

Suomalaisten taloudellisessa luottamuksessa tapahtui historiallinen muutos

24.06.2024 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Suomessa yli puolet vastaajista pelkää kuukausittain, etteivät rahat tule riittämään.

Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on historiallisen matalalla, selviää Danske Bankin toteuttamasta Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselytutkimuksesta.

Taloudellisen mielenrauhan kokonaisindeksi on laskenut asteikolla yhdestä kymmeneen Suomessa viime vuodesta kymmenyksellä. Nyt se on 5,9, joka jää Ruotsin (6,1), Norjan (6,3) ja parasta tulosta pitävän Tanskan (6,6) taakse. Viime  vuonna Suomi ja Ruotsi olivat vielä hetkellisesti tasoissa, mutta nyt Suomi on jäänyt myös Ruotsin hännille. 

Heikentyvä tulos kiteytyy suomalaisten huoleen siitä, että rahat eivät riitä elämisen peruskustannuksiin. Viimeisimmässä kyselytutkimuksessa jopa 59 prosenttia suomalaisesta vastaajasta oli vähintään kuukausittain huolissaan siitä, etteivät rahat riittäisi kaikkeen tarvittavaan. Muissa maissa vastaava luku oli selvästi alhaisempi, 34-40 prosenttia.

Ero naapureihin kasvussa

Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on vuodesta toiseen ollut matalammalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa keskimäärin. Nyt ero naapureihin kuitenkin on vain kasvanut aiemmasta.

- Danske Bank on tutkinut pohjoismaalaisten taloudellista mielenrauhaa vuodesta 2018, ja suomalaisten taloudellinen mielenrauha on säännönmukaisesti ollut huonoin kaikista Pohjoismaista. Nyt ero Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä kasvaa edelleen. Taloudellisella mielenrauhalla on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Se mahdollistaa taloudellisen toimeliaisuuden, tukee tervettä riskinottoa ja yrittäjyyttä, sekä luo edellytykset investoinneille ja uusille työpaikoille, kommentoi Danske Bankin Suomen maajohtaja Jens Wiklund.

Danske Bank on selvittänyt pohjoismaalaisten taloudellista mielenrauhaa vuodesta 2018 saakka kyselytutkimusten avulla.

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lue myös: Maailman onnellisin kansa stressaa aiempaa vähemmän - kaksi asiaa kuitenkin huolettaa

Lue myös: Hypo: Syyt, joiden vuoksi asuminen on nyt halpaa

Lähde: Danske Bank

Kilpailut

Uusimmat