Ovatko naiset huonompia kuskeja kuin miehet: Näin vastaa poliisi

25.01.2012 12:45 -

Monen mielessä elää tiukasti uskomus siitä, että miehet olisivat naisia taitavampia auton ratissa. Vaan mitä mieltä aiheesta on päivittäin tien päällä autoilijoiden kanssa tekemisissä oleva poliisi.

Teemu Äikäs liikkuvasta poliisista kertoi Voicelle, että auton käsittely ja ajotaito on monen asian summa. Yksi keskeinen seikka on kokemus, jonka myötä myös varmuus ratin takana kasvaa.

- Sanoisin, että kokemus on ratkaisevampaa enemmänkin kuin perus-ajotaito. Autoilun motiivithan ovat miehillä ja naisilla usein erilaiset. Naisille auto en useammin vain väline, jolla siirrytään paikasta A paikkaan B. Miehet taas suhtautuvat autoiluun usein suoritustyyppisesti - autoista puhutaan, niitä vertaillaan ja niitä puunataan.

- Autoilun motiivit olevat miehillä ja naisilla erilaiset. Lähtisin siitä, että erot muodostuvat enemmän ajokokemuksesta.

Äikäs muistuttaa, että vaikka miehillä usein löytyy ajokokemusta naisia enemmän, se ilmenee myös usein vääränä käsityksenä omista taidoista. Moni mies olettaa olevansa parempi kuski, mitä todellisuudessa onkaan.

- Aiheesta on tutkimuksiakin tehty. Miehet ovat sujuvampia käsittelemään autoa, johtuen juuti siitä, että autot ovat isompi kiinnostuksen kohde - niillä ajetaan ja treenaillaan enemmän. Miehet siis suhtautuvat autoiluun enemmän tunteella. Vaan sitten ongelmaksi tunnepuolella tuleekin se, että otetaan liikaa riskejä. Sen huomaa nuorten miesten kolaritilastoissa, ajetaan liian kovaa. Liika luottamus omiin kykyihin, se ulosmittaa käsittelytaidon.

Kilpailut

Uusimmat