Ostaisitko uudenvuoden raketit ulkomailta? Näin vaikeaa se on

30.12.2012 22:15 -

Ilotulitteiden tuomista Suomeen on rajoitettu monin tavoin.

Suomessa on voimassa laki, joka rajoittaa ilotulitteiden maahantuontia, myyntiä, käyttöä ja kuljettamista. Se tekee rakettien ostamisen ulkomailta hyvin vaikeaksi.

Ensinnäkin laki velvottaa, että ilotulite on myytävä pelastuslaitoksen hyväksymässä myyntipisteessä. Näin ollen ilotulitteita ei voi tilata Suomeen ulkomaiden nettikaupoista.

Vaihtoehdoksi jää ilotulitteiden ostaminen vieraasta maasta paikan päältä, mutta ongelmaksi tällöin muodostuu rakettien tuominen maahan. Lain mukaan yksityishenkilö ei saa tuoda ilotulitteita Suomeen lentoteitse tai lautalla.

Yksityishenkilö voi kuitenkin tuoda ulkomailta ilotulitteita, jos ne kuljetetaan autolla koko matkan. Ilotulitteita voi siis tuoda Ruotsista tai Norjasta. Niiden on kuitenkin oltava CE-merkittyjä, eivätkä ne saa olla tyypiltään sellaisia, jotka ovat Suomessa kiellettyjä. Suomessa kiellettyjä ovat muun muassa isot raketit ja paukkupommit.

Sen sijaan Venäjältä ei voi tuoda ilotulitteita, koska siellä myytäviä paukkuja ei ole tarkastettu Suomen määräysten mukaisesti.

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat