Onko tässä Tolkienin kirjojen mahtisormus? Löytyi brittipellolta vuonna 1785!

03.04.2013 19:15 - Reetta Haverinen

Satoja vuosia sitten pellosta löytyneen katolisen kultasormuksen uskotaan olleen esikuva J.R.R. Tolkienin fantasiakirjojen mahtisormuksille.

Brittiläinen Vynen kaupunki on asettanut ensi kertaa yleisön nähtäville sormuksen, jonka uskotaan olleen J.R.R. Tolkienin inspiraation lähde hänen fantasiakirjoilleen. Sormus löytyi alun perin englantilaisen maanviljelijän pellolta sattumalta vuonna 1785, kun mies oli maankynnössä. Sormus kuului tarinan mukaan katolilaismiehelle, joka asetti sormuksen ylle kirouksen silloin, kun Senicianus niminen voro varasti aarteen häneltä.

Tolkien oli perehtynyt tämän katolilaissormuksen salaperäiseen tarinaan muutamaa vuotta ennen kuin hänen kuuluisa romaaninsa Hobitti julkaistiin. Asiantuntijat arvioivatkin, että Tolkien on saanut tästä katolilaissormuksesta ja sen kirouksesta inspiraatiota kirjoihinsa. 

Sormus siis löydettiin 1785, mutta sen löytänyt maanviljelijä myi sen eteenpäin. Sormus oli Tolkienin mahtisormuksen tavoin pitkään teillä tietämättömillä, kunnes vihdoin vuonna 1930 se päätyi Vynen kansallisyhdistyksen omistukseen. Sormus on lojunut unohduksissa Vynen kirjaston varastoissa vuosikausia, mutta nyt se on asetettu Vynen kirjastoon näytteille. Samaan näyttelyyn on kerätty myös paljon Tolkieniin liittyviä muistoesineitä, ja onpa yleisön nähtäville asetettu myös Taru sormusten herrasta -kirjan ensimmäinen painos, jonka kirjailija on itse signeerannut.

Katso kuva sormuksesta täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat