Laita kätesi nyrkkiin – muistat paremmin!

27.04.2013 19:15 - Eeva Rajala

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella ihminen voi nyrkeillään parantaa muistiaan. 

Tulokset eivät tarkoita sitä, että kannattaa tapella tai aloittaa nyrkkeileminen, mutta kämmenten nyrkkiin laittaminen näyttää tosiaan auttavan ihmisiä muistamaan asioita myöhemmin.

Tutkimuksessa viiteen eri ryhmään jaettuja koehenkilöitä pyydettiin ensin opettelemaan 72 sanan lista ja muistaa se myöhemmin. Yhden ryhmän henkilöt puristivat oikean kätensä nyrkkiin 90 sekuntia ennen opettelemisen alkua ja toistivat tämän, kun heidän piti kertoa muistamansa asiat. Toisen ryhmän jäsenet puristivat vasemman kätensä nyrkkiin ja toistivat saman.

Kolmannessa ryhmässä opettelemisen aikana nyrkkiin puristettiin oikea käsi ja muistamisen aikana vasen käsi. Neljännessä ryhmässä opeteltiin vasen käsi nyrkissä ja muisteltiin opittuja asioita oikea käsi nyrkissä. Viides ryhmä yritti opetella sanoja ja muistaa niitä ilman, että nyrkkejä puristettiin yhteen.

Se ryhmä, joka puristi opettelun aikana oikean nyrkkinsä kiinni ja muisteluvaiheessa vasemman nyrkkinsä, selviytyi parhaiten eli muisti sanalistan tarkimmin.

- Tulokset viittaavat siihen, että jotkut yksinkertaiset liikkeet muuttavat väliaikaisesti aivojen toimintaa ja näin parantavat muistia, päätutkija Ruth Propper kertoo.

Tätä toimintaa kannattaa kokeilla, kun esimerkiksi luet seuraavaan tenttiin tai yrität muistaa kiinnostavan miehen tai naisen puhelinnumeron.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat