Rintojen pienennys kohottaa itsetuntoa: "Eroon epähalutusta huomiosta"

12.02.2014 13:15 - Heli Thoren

F-kupista ei saa A-kuppia, mutta 2-3 kuppikoon pienennys on mahdollinen.

Päänsärkyä, niskakipuja, selkäsärkyä, kaularankaongelmia. Harva uskoo, että liian suuret rinnat voivat aiheuttaa lukuisia terveysongelmia - puhumattakaan henkisistä haitoista.

Ongelmaan löytyy ratkaisu: rintojen pienennysleikkaus. Vaikka leikkauksien määrä on ollut lievästi kasvussa, turhan moni kärsii liian suurien rintojen kanssa.

- Rintojen pienennysleikkauksessa rinnoista otetaan pois sen verran, että oireet helpottavat. F-kupista ei saa A-kuppia, mutta 2-3 kuppikokoa voidaan yleensä rintoja pienentää. Enimmillään olen poistanut rinnoista rasvaa 1300 g per rinta, plastiikkakirurgi Katja Puumanen Siluetti sairaalasta kertoo.

Toimenpiteessä rinta avataan ja sieltä poistetaan rasvaa. Vaikka toimenpide on suhteellisen suuri, siitä toipuu yleensä hyvin. Arvetkin vaalenevat yleensä viimeistään parissa vuodessa. Jos rintojen pienentämiselle on terveydellisiä perusteita, Kela korvaa osan leikkauksesta. Yksityisellä puolella operaatio maksaa hieman alle kymmenen tuhatta euroa.

Arvet ovat pieni paha uudenlaisessa elämässä. Arkiset asiat, kuten selällään nukkuminen ovat uudenlaisia nautintoja rintansa pienentäneille.

- Operoidut potilaat ajattelevat, että on ihanaa, kun palaverissa miehet eivät enää puhu rinnoille, kehtaa taas mennä uima-halliin ja rintaliivejä ja yläosia ei enää tarvitse teettää. Se, ettei saa enää epähaluttua huomiota tuntuu hyvältä, Puumanen kertoo.

Kilpailut

Uusimmat