Kauhuraportti ilmastonmuutoksesta vuoti julkisuuteen: Väkivalta ja ruuan hinta räjähtävät käsiin

26.03.2014 10:34 -

Ilmastonmuutos on vakava uhka koko maapallolle. Tiedemiehet toteavat tuoreessa raportissa sen vaikuttavan tulevaisuudessa elämän kaikkiin osa-alueisiin.

Huipputiedemiehet kokoontuvat erilaisiin paneeleihin vuosittain pohtimaan ilmastonmuutoksen uhkia. Japaniin tällä hetkellä kokoontuneiden tiedemiesten kokouksesta lähtee tiivistelmä maailman johtajille, jossa todetaan millainen on maapallon tilanne juuri nyt ja tulevaisuudessa.

Tulevasta viiden päivän kokouksesta on nyt vuotanut tietoja lehdistölle. Vuotaneessa raportissa todetaan ilmaston muutoksen riskien ja vaikutusten olevan paljon välittömämpiä ja paikallisempia kuin mitä tiedemiehet ovat osanneet aiemmin ennustaa.

Nyt ei puhuta ainoastaan jään sulamisesta, uhatusta kasveista ja eläimistä. Ilmastonmuutoksesta nimittäin kerrotaan seuraavan myös inhimillisiä ongelmia, kuten nälkää, kuivuutta, tauteja, tulvia, pakolaisia ja sotaa. Kaikki näistä ongelmista tulevat pahenemaan entisestään ilmastonmuutoksen myötä.

Jos ilmastonmuutos jatkuu samanlaisena, on raportin mukaan suurimmat uhat maapallolle seuraavat:

Väkivalta
Ensimmäistä kertaa paneeli tähdentää väkivallan ja lämpenevän ilmaston yhteyttä. Tiedemiehet toteavat, että lämpeneminen ei aiheuta sotia, mutta se pahentaa jo olemassa olevia sodanuhkia.

Ruoka
Ruoan hinnan odotetaan nousevan maailmanlaajuisesti 3-84 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Vesi
Jopa kolmasosa maapallon ihmisistä tulee kärsimään pohjaveden varastojen vähenemisestä. Jokaisesta asteesta, jonka maapallon ilma lämpenee, vähenee myös mahdollisuus puhtaaseen veteen.

Terveys
Terveyteen liittyvät ongelmat kasvavat kun esimerkiksi tulevat lämpöaallot ja tulvat piinaavat maapalloa. Myös ongelmat veden ja ruoan suhteen pahentavat terveystilannetta. Raportissa kuitenkin todetaan, että terveyteen liittyvät ongelmat eivät ole yhtä huolestuttavia kuin esimerkiksi köyhyys.

Vauraus
Maailman taloudellinen kasvu hidastuu ja köyhät köyhtyvät entisestään.

Raportissa todetaan ilmastonmuutoksesta johtuvien äärimmäisten sääilmiöiden olevan juuri nyt kohtuullisella tasolla, mutta jo pienikin muutos lämpötilassa tulee muuttamaan äärimmäiset sääilmiöt vaarallisiksi.

Aiemmin julkaistussa raportissa jonka tuotti American Association for the Advancement of Science, todettiin ilmaston muutoksen olevan jo täällä. Lämpöaallot, merenpinnan nousu, sekä muut uhat jotka vaikuttavat ihmisen elämiseen, ovat jo ympärillämme. Raportin mukaan nämä ongelmat tulevat todennäköisesti lisääntymään tulevien 10-20-vuoden aikana.

Yhdistyneet kansakunnat perusti ilmastonmuutospaneelin (IPCC) vuonna 1988. Paneeli kokoaa ja arvioi ilmaston lämpenemistä ja sen vaikutusta maapalloon tieteellisesti katsottuna. Paneeli sai Nobelin rauhan palkinnon työstään yhdessä Yhdysvaltain varapresidentti Al Goren kanssa vuonna 2007.

Lähde: Huffingtonpost

Kilpailut

Uusimmat