13 todella hämmentävää faktaa lentämisestä ja lentokoneista - olisitko uskonut?

01.04.2014 10:45 - Karoliina Kotala

Lentokoneissa matkustaminen on monelle tuttua puuhaa. Lentämiseen ja lentokoneisiin liittyy kuitenkin asioita, joita vain harva on tiennyt.

The Huffington Post -sivusto on koonnut joukon lentoalan ammattilaisten salaisuuksia sekä muita faktoja lentämisestä ja lentokoneista, jotka voivat olla monelle uutta tietoa.

1. Valot himmennetään lennolla evakuoinnin varalta
Lennolla valot himmennetään nousun ja laskun aikana sen vuoksi, että silloin matkustajan silmät ovat jo tottuneet hämärään, jos kone joutuu tekemään pakkolaskun ja evakuoimaan matkustajat nopeasti. Tällöin siis matkustajat näkevät koneen ulkopuolella hämärässä paremmin.

2. Lennolla hengität moottori-ilmaa
Lentokoneessasi hengittämä ilma on paineilmaa, joka otetaan moottoreista. 25-50 prosenttia ilmasta suunnataan ohjaamoon, loput matkustajille. Ilma poistuu koneesta pienen reiän kautta koneen takaosasta.

3. Hygienia koneessa on todella huonoa
Lentoemäntien jakamia vilttejä ja tyynyjä ei pestä tai puhdisteta lentojen välillä. Varo myös penkkien taitettavia pöytiä, sillä niistä on todettu löytyvän mitä kuvottavampia jätöksiä.

4. Kapteenilla on oikeus pidättää matkustajia kesken lennon
Kun lentokoneen ovet sulkeutuvat, lentokapteenilla on lähestulkoon rajattomat oikeudet. Kapteeni voi pidättää matkustajan tai antaa sakkoja.

5. Lentäjät nukahtelevat lentäessään
Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että 43 - 54 prosentia britti-, norjalais- ja ruotsalaislentäjistä myönsi nukahtaneensa lentäessään matkustajakonetta.

6. Tarkista aina onko pelastusliivi tallessa penkin alla
Harmillisen usein matkustajat varastavat pelastusliivejä matkamuistoksi ja jos kone tekee päivän aikana useita lentoja, voi pelastusliivin puuttuminen jäädä huomaamatta.

7. Lentokoneen ovessa on kahva hyvästä syystä
Lentokoneen ovessa tai aivan oven vieressä on kahva lentohenkilökuntaa varten. Jos matkustajat joudutaan evakuoimaan ja matkustajat rynnivät kiireellä ulos ovista, on kahva sitä varten, että poistumista hoitava lentoemäntä pysyy ovella eikä tipahda matkustajien työntämänä koneesta.

8. Happinaamareiden ilma riittää 15 minuutiksi
Sillä hetkellä, kun happinaamarit putoavat eteesi, sinulla on happea 15 minuutiksi. Kyseinen aika on kuitenkin riittävä, jotta kapteeni pystyy laskeutumaan alemmaksi, jossa hengittäminen normaalisti on mahdollista.

9. Älä koskaan juo lentokoneen vettä
Lentokoneen hanavesi ja vessanpöntön jätevesi säilytetään hyvin lähekkäin ja riski sille, että hanavesi on saastunutta on erittäin suuri. Älä siis juo tai mielellään edes koske hanaveteen.

10. Lentäjille annetaan eri ruoat
Lentokapteenille ja perämiehelle tarjoillaan pitkällä lennolla eri ateriat, jotta vältyttäisiin mahdollisuudelta, että kumpikin lentäjistä sairastuisi vaikkapa ruokamyrkytykseen.

11. Salamaniskut ovat vaarattomia
Lentokoneisiin osuu salamaniskuja usein eikä tapahtuma ole vaarallinen. Salamaniskun jälkeen kone joutuu kuitenkin täydelliseen tarkastukseen.

12. Mieti kahdesti otatko lemmikkiä lennolle
Vaikka itse lennolla lemmikki säilyykin turvassa, kuuluu koneen lastauksessa ja tankkaamisessa niin kovia ääniä, että kovasta metelistä aiheutuu väistämättä äärimmäistä stressiä eläimelle.

13. Kova tömähdys laskeutuessa on suunniteltua, ei kapteenin ammattitaidottomuutta
Toisinaan, jos laskeutuminen tuntuu rajulta, ajattelee suurin osa sen johtuvan vain kapteenin osaamattomuudesta. Tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen. Jos sää on vaikkapa sateinen, lentäjän on osuttava koneellaan maahan lujemmin laskeutuessaan, jotta renkaat rikkovat mahdollisen veden pinnan eikä kone varmasti joudu vesiliirtoon.

Lähde: The Huffington Post, The Viral Quake

Kilpailut

Uusimmat