10 erikoista faktaa vasenkätisyydestä

16.05.2014 19:45 -

Vasenkätisyys saattaa aiheuttaa hankalia tilanteita arjessa esimerkiksi saksia käytettäessä, mutta siihen liittyy myös monia mielenkiintoisia faktoja.

Vasenkätisiä ihmisiä arvioidaan olevan noin 10-15 prosenttia väestöstä. Vasureiden määrän on myös arveltu vaihtelevan maittain ja kulttuuripiireittäin.

Vasenkätisyyteen liittyy paljon erilaisia uskomuksia, mutta alle on listattuna vähemmän tiedettyjä faktoja vasureista.

1. Monet Amerikan presidentin ovat olleet vasenkätisiä. Muun muassa Barack Obama, Bill Clinton, George H.W. Bush ja Gerald Ford ovat esimerkkejä vasenkätisistä presidenteistä.

2. Vasenkätisyys määräytyy jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se kumpaa kättä 10-viikkoinen sikiö käyttää enemmän, tulee olemaan hänen loppuelämäänsä vallitseva käsi.

3. Vasenkätiset kokevat todennäköisemmin pelon tunteita. Tutkijat testasivat asiaa ja näyttivät pätkän Uhrilampaat-elokuvasta ryhmälle ihmisiä. He totesivat vasenkätisten kärsineen enemmän traumaperäisestä stressihäiriöstä pätkän katsottuaan kuin oikeakätisten.

4. Tutkimuksen mukaan yli 40-vuotiaat äidit saavat todennäköisemmin vasenkätisen lapsen kuin parikymppiset äidit.

5. Vasenkätisyys kulkee suvussa. Esimerkiksi Englannin kuningasperheessä Kuningatar Elisabeth, Prinssi Charles, Prinssi William ja kuningataräiti ovat kaikki vasenkätisiä.

6. Informaatio kulkee nopeammin vasenkätisten aivopuoliskoiden välillä ja näin ollen he ajattelevat nopeammin. Tämä ominaisuus tekee vasureista myös tehokkaampia ja moni-osaajia.

7. Bill Gates, Oprah Winfrey, Lady Gaga, Angelina Jolie ja Nicole Kidman ovat esimerkkejä kuuluisista vasenkätisistä.

8. Vasenkätiset saattavat olla helposti tulistuvampaa sorttia kuin oikeakätiset. Samasta syystä miksi he ovat nopeita ajatuksissaan, ovat vasenkätiset myös helposti ja nopeasti suuttuvaa sorttia. Elämä oikeakätisten maailmassa ei myöskään helpota asiaa ollenkaan.

9. Puhe kuulostaa erilaiselta vasenkätisille. Tukijoiden mukaan vasurit kuulevat helpommin hitaasti muuttuvia ääniä, kun taas oikeakätiset ovat tietoisempia nopeasti muuttuvista äänistä.

10. Vasenkätisten sanotaan olevan rajoittuneempia kuin oikeakätiset. Oudossa tilanteessa vasenkätiset ilmaisevat todennäköisemmin hämmennystä, ujoutta ja ahdistuneisuutta kuin oikeakätiset.

Kerroimme aikaisemmin myös syistä miksi vasenkätisillä on vaikeampaa. Jutun pääset lukemaan tästä.

Lähde: Geobeats

Kilpailut

Uusimmat