Yksi maailman älykkäimmistä eläimistä on sukupuuton partaalla - tänään muistetaan orankeja

19.08.2014 13:42 - Katariina Näreaho

Maailman orankien päivänä on hyvä muistaa sukupuuton partaalla eläviä "metsän ihmisiä".  

Tänään, 19. elokuuta, vietetään Maailman orankien päivää (World Orangutan Day). Päivän tarkoituksena on lisätä tietoutta itse lajista ja sen tämänhetkisestä, kriittisestä tilanteesta.

Oranki on yksi maailman älykkäimmistä eläimistä. Se on ihmisapina, joka elää tällä hetkellä sukupuuton partaalla.

Orankeja elää luonnossa ainoastaan Borneolla ja Sumatran luoteisosissa. Borneonorankeja arvioidaan tällä hetkellä olevan 45 000 - 69 000 yksilöä, sumatranorankeja vain 7 300 yksilöä. Osa tutkijoista on maalaillut rankkaa uhkakuvaa, jonka mukaan nykyiset kannata menetettäisiin kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

Orankien elinpiiri kutistuu jatkuvasti, sillä metsiä hakataan Borneolla ja Sumatralla päivittäin maa- ja metsätalouden sekä oljypalmuplantaasien tieltä. Koska orangit elävät suurimman osan elämästään puissa, on niiden tilanne tällä hetkellä hyvin kriittinen. Lisäksi oranginpoikasista ja kalloista käydään kauppaa Aasiassa.

Orankien heikkoa tilannetta ei myöskään auta se, että niillä on maailman pisin lisääntymisväli. Orankiemot synnyttävät poikasen noin kahdeksan vuoden välein, sillä ne pitävät huolta jälkeläisistään vuosia.

Metsän ihminen

Orangit (malajin kielellä metsän ihminen) jakavat peräti 96,4 prosenttia ihmisen perimästä. Ne ovat hyvin älykkäitä ja omaavat erinomaista päättelykykyä. Ne oppivat seuraamalla toisiaan vierestä ja toistamalla asiota perässä. Osa oransseista karvaturreista käyttää jopa työkaluja.

Orankiemot eivät hylkää poikasiaan moneen vuoteen, sillä ne opettavat jälkeläiselleen kaiken, jotta poikanen pärjäisi elämässä. Emo ja poikanen voivat elää yhdessä jopa seitsemän vuotta, mikä on pisin emon ja jälkeläisen viettämä yhteinen aika eläinmaailmassa.

Orankien elinikä luonnossa on 35-40 vuotta, vankeudessa ne voivat elää viisikymppisiksi.

Lähteet: WWF, Orangutan.com

Kilpailut

Uusimmat