Suomalainen urheilulääkäri kritisoi bikini fitness -lajia: "Miten eroaa syömishäiriöistä?"

04.11.2014 16:06 - Rea Tallgren

Urheilulääkäri Pippa Laukka on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran. Hän kertoo tuoreessa blogikirjoituksessaan, että bikini fitness -lajissa syömishäiriöt ovat yliedustettuina.

Urheilulääkäri Pippa Laukka on liikuntalääketieteeseen erikoistunut huippulääkäri, joka on hoitanut uransa aikana yli 50 000 potilastapausta. Hänen mukaansa fitnessbuumia suitsuttavassa yhteiskunnassa ulkonäkökeskeiseen urheiluun havaitaan liian harvoin liittyvän samoja piirteitä kuin syömishäiriöihin, vaikka syytä olisi.

"Haluaisin kuulla hyvin argumentoidun mielipiteen lajin asiantuntijalta, miten laji äärimmäisyyksillään eroaa syömishäiriöstä, jossa säädellään omaa hyvinvointia kehollisilla menetelmillä?" hän kirjoittaa tuoreessa blogikirjoituksessaan.

Erityisen huono vaikutus Laukka pelkää kyseisen lajin nostamisella jalustalle olevan nuoriin naisiin.

"Tokikaan kaikki bikini fitness -urheilijat eivät ole syömishäiriöisiä, mutta heitä hoitaneena joudun toteamaan, että he ovat tässä joukossa yliedustettuina. Tämä on erityisen huono esimerkki kasvaville, kehittyville nuorille naisille, jotka hakevat paikkaansa yhteiskunnassa ja joiden keho on erityisen altis bikini fitness -lajin kaltaiselle elämäntavalle."

Laukka näkee vastaanotollaan potilaita, jotka kertovat karua tarinaa siitä, mihin harrastus voi pahimmillaan johtaa.

"Osalla bikini fitness -urheilijoista terve järki on kadonnut ja heillä on todellisia terveysongelmia, häiriöitä kehon luonnollisessa tasapainossa, hormonitoiminnassa, luuston hyvinvoinnissa ja tasapainossa. On ylirasitusta, alipalautumista, jaksamis- ja stressiongelmaa, joka ovat usein monisyisiä ja haasteellisia selvittää."

Laukka peräänkuuluttaa, että urheilussa tärkeintä olisi jatkossakin omien tavoitteiden saavuttaminen niin, että niistä tärkein ei olisi ulkoinen kuori.

"Parhaita onnenhetkiä urheilulääkärinä ovat ne tilanteet, jossa urheilija onnistuu saavuttamaan tavoitteensa uskaltaen epäonnistua, kompastua, nousta ylös ja silti suoriutua voittajana maaliin ilman ylenpalttista kikkailua ravintoaineilla, ruuilla ja treeneillä. Loppujen lopuksi huippu-urheilunkin menestymisen lajinalaisuudet ovat paljon yksinkertaisempia kuin bikini fitness -urheilu äärimmäisyyksillään on." hän summaa.

Lue kirjoitus kokonaisuudessaan tästä.

Lähde: Pippa Laukan blogi

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Uusimmat