Miltä unihalvaus tuntuu? Pelästynyt nainen jakaa kokemuksensa

13.01.2015 18:15 - Senni Loikala

Brittiläinen Kirsty Corbett on kärsinyt unihalvauksesta 12-vuotiaasta lähtien. Hän kertoo, miten on oppinut tulemaan toimeen karmivan tilan kanssa.

Brittiläinen Kirsty Corbett pelästyi, kun hän 12-vuotiaana heräsi keskellä yötä. Kaverinsa luona yökylässä ollut tyttö ei pystynyt liikuttamaan käsiään eikä jalkojaan. Suusta ei lähtenyt ääntä, jotta hän olisi pystynyt huutamaan apua.

- Luulin olevani kuollut. Mutta sitten yhtäkkiä pystyin taas liikkumaan. Olin todella hämmentynyt, mutta pistin tapahtuneen vain pahan unen piikkiin, Corbett kertoo.

Yön aikana tulevat kohtaukset eivät jääneet siihen. Corbettille selvisi, että kyseessä oli unihalvaus. Tämä tarkoitti tytön kohdalla sitä, että hänen kehonsa oli jonkin aikaa halvaantunut vielä heräämisen jälkeen.

"Herään, ja olen jäykkä kuin lauta"

Nykyään Corbett on kahden lapsen äiti ja unihalvaukset piinaavat häntä joskus muutaman kerran viikossa. Nainen myöntää sen aiheuttavan pelkoa.

- Joskus olen liian peloissani mennäkseni nukkumaan. Minun täytyy lukea todella myöhään tai katsoa televisiota toivoten, että vaipuisin uneen nopeasti, sanoo Corbett.

Unihalvauksen aiheuttamaa oloa hän kuvailee näin:

- Herään, ja olen jäykkä kuin lauta.... Se on pelottavaa, kun ei pysty liikuttamaan kehoaan. Sillä ei ole väliä, kuinka monta kertaa siitä kärsii; se ei helpotu ajan myötä yhtään.

Tarkkailemalla omia tottumuksiaan ja pitämällä huolta hyvinvoinnistaan Corbett on kuitenkin onnistunut vähentämään unihalvausten määrää.

- Jos olen väsynyt, stressaantunut tai keskellä jotakin vierasta, unihalvauksia tulee useammin. ... On vaikeaa muuttaa tapa olla menemättä nukkumaan, mutta yritän varmistaa, että menen sänkyyn oikeaan aikaan ja saan levättyä hyvin.

Enää Corbett ei jatka uniaan samantien, jos hän on kärsinyt unihalvauksesta keskellä yötä. Hän on huomannut, että silloin tila tulee todennäköisemmin pian uudestaan. Heräämisen jälkeen nainen on valveilla puolisen tuntia.

- Olen viimein oppimassa elämään yön kauhunhetkieni kanssa, vaikka niistä on tullut todellisia painajaisia.

Pääset katsomaan kuvia Corbettista täältä.

Seuraava artikkeli: Tee nukahtamisesta helpompaa: 4 mieltä rauhoittavaa tekniikkaa

Lähde: Daily Star

Kilpailut

Uusimmat