Ruotsissa erikoinen löydös: Muumion hauta-arkusta paljastui hyytävä yllätys

22.06.2015 17:45 - Senni Loikala

Vaikka muumion hauta-arkun kansi oltiin avattu aiemminkin, eivät tutkijat olleet vielä silloin huomanneet mitään poikkeavaa.  

Tutkijoita odotti yllätys Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Lundin tuomiokirkossa, kun he avasivat 336 vuotta vanhan muumion hauta-arkun. Sen levossa luultiin olevan pelkästään piispa, tutkija ja keräilijä Peder Winstrupin uskomattoman hyvin säilynyt ruumis.

Vaikka arkku oltiin aiemminkin avattu tutkimustarkoituksissa, ei siellä ikinä oltu huomattu olevan mitään ylimääräistä. Tällä kertaa piispan mukaan haudattujen katajien ja koiruohojen seasta, Winstrupin jalkojen juuresta löytyi sinne piilotettu sikiö.

- Itse asiassa hänellä (Winstrupilla) on seuraa, nimittäin viidestä kuuteen kuukauteen vanha ihmisen sikiö, ja se on tahalleen piilotettu hänen jalkoihinsa arkun pohjalle, Per Karsten Lundin yliopistosta kertoo. 

Sikiö piilotettu tahallaan

Karsten uskoo, että sikiö on haudattu salaa piispan mukana. Tällöin sikiö sai viimeisen leposijan kristillisesti arvokkaassa ympäristössä, kun se oltaisiin muuten saatettu haudata pyhittämättömään paikkaan. Tutkijat varmistavat asian vielä kuitenkin DNA-kokeilla.

Vaikka piispalla ja sikiöllä ei olisi mitään yhteyttä toisiinsa, tullaan heidät hautaamaan yhdessä myöhemmin uudestaan.

Tiesitkö?

Winstrupin ruumiin uskotaan olevan yksi Euroopan parhaiten säilyneistä 1600-luvun muumioista. Vaikka miehen värit ovat haalistuneet, niin sen vaatteet ovat säilyneet täydellisesti silkkiviittoineen ja nahkakäsineineen. Tuoreissa löydöissä selvisi tutkijoiden hämmästykseksi, että myös miehen sisäelimet ovat yhä paikoillaan.

Alla kuvia Winstrupin muumiosta.

Voit katsoa tuoreen videon Winstrupista alta.

Lue myös: Käärmeen anatomia on muuttunut radikaalisti - uskotko edes silmiäsi?

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat