6 elämäntapahtumaa, jotka voivat muuttaa ihmisen persoonallisuuden

05.07.2015 22:15 - Rea Tallgren

Metron mukaan on olemassa sellaisia asioita, joista ihminen ei välttämättä selviä ennallaan. Joskus muutokset ovat hyviä, toisinaan pelottavia.

Metro on listannut sellaisia asioita ja tapahtumia, jotka voivat muuttaa ihmisen persoonaa. Osa näistä asioista on radikaaleja, mutta mukaan mahtuu myös kenties arkipäiväisemmäksikin miellettyjä asioita, kuten ovuloiminen.

Lue alta kuusi sellaista tapahtumaa ja asiaa, jotka ovat omiaan muuttamaan ihmisen persoonaa.

1. Ovulaatio

Kuukautisten tiedetään tekevän monesta naisesta kiukkuisen tai surullisen. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa vaikutus, joita kuukautisilla on persoonaan. Ovulaation aikana naiset ovat tutkitusti holtittomampia ja monet tekevät esimerkiksi seksuaalisesti sellaisia asioita, joita eivät välttämättä muuten tekisi. Ovulaatio muuttaa myös naisten miesmakua ja ovulaation kynnyksellä naiset pitävätkin miehekkäistä miehistä, joilla on matala ääni ja miehekkäät piirteet.

2. Leikkaukset, jossa vahingoittunut elin korvataan luovuttajan elimellä

Tutkijat ovat saaneet selville, että ne ihmiset, joille istutetaan elin jostakin toisesta ihmisestä adaptoivat usein joitain käytösmalleja ja persoonallisuuspiirteitä ihmisiltä, joilta ovat elimen saaneet. Tutkijoiden mukaan asia selittyy solumuistilla. Elinleikkauksen jälkeen nämä ihmiset saattavat vaikka yhtäkkiä olla kiinnostuneita taiteesta tai käyttäytyvät seksuaalisesti eri tavalla kuin ennen.

3. Huumeidenkäyttö

Pitkäaikainen huumeidenkäyttö monesti ihmisestä pelkän onton kuoren, jonka vanhaa persoonaa on vaikea muistaa. Aivan lyhytaikainen, jopa yhden kerran kokeilukin saattaa kuitenkin vaikuttaa ihmisen luonteeseen - ja pitkäänkin. Esimerkiksi joidenkin hallusinaatiohuumeiden käyttäminen saattaa vaikuttaa ihmisen tapaan suhtautua ympäristöön vielä vuosikin huumeidenkäytön jälkeen.

4. Sairaus

Tavallinen kuume ei muuta ihmistä kuin korkeintaan kiukkuiseksi ja väsyneeksi ja nämä piirteet menevät ohi, kun ihminen parantuu. On kuitenkin olemassa sellaisia viruksia ja infektioita, jotka voivat jättää pidemmäksikin aikaa jäljen. Tutkijoiden mukaan on olemassa 65 sellaista mikrobia, jotka vaikuttavat ihmisen persoonallisuuteen. Esimerkiksi Lymen tauti saattaa aiheuttaa masennusta ja taantumista sekä pahimmassa tapauksessa tehdä ihmisestä väkivaltaisen. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että väkivaltaiseksi muuttuu Lymen tautia sairastavista vain murto-osa.

5. Aivoleikkaus

Aivot ovat ihmisen elimistön tärkein elin, joten ei ihmekään, että sen leikkelemisessä myös seuraukset saattavat olla isoja. Leikkausten jälkeen osan potilaiden persoonan tiedetään muuttuneen siten, että heistä on tullut esimerkiksi tunteellisempia tai fyysisesti aggressiivisia. Osasta potilaista myös tulee impulsiivisempia tai heille saattaa kehittyä pakko-oireita.

6. Työttömyys

Tutkijoiden mukaan työttömäksi jääminen saattaa masentaa ihmisen, mikä on toki täysin loogista. Saksalaisessa seurantatutkimuksessa saatiin kuitenkin selville muutakin. Vuoden ajan työttömänä oleminen kun vaikutti tutkituissa niin siihen, kuinka he asioita tiedostivat kuin siihenkin, kuinka helposti he myöntelivät asioita, joita heille sanottiin. Lisäksi työttömyys vaikutti myös ihmisten avoimuuteen.


Lue myös: Älä vedä roolia: Kolme kysymystä paljastavat, oletko aito

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat