KSML: Täsmävinkit, joiden avulla tiedät, onko Facebook-arvonta pelkkä huijaus

13.07.2015 10:15 - Rea Tallgren

Facebookista löytyy arvontoja pilvin pimein. Läheskään aina niissä ei kuitenkaan oikeasti ole kellekään tarjolla palkintoa, joka on arvonnassa luvataan, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Tiedäthän niitä arvontoja, joissa täytyy tykätä joko firman nettisivusta tai kuvasta ja sitten jakaa se? Palkinnoksi luvataan vaikkapa auto tai palju - kenties jotain vieläkin isompaa ja kalliimpaa. Keskisuomalaisen mukaan arvonnat ovat monesti tuulesti temmattuja, eikä kukaan voita niistä mitään, sillä palkintoa ei alunperinkään ole ollut olemassa.

Yleensä valearvonnoilla pyritään keräämään ihmisten yhteystietoja markkinointitarkoitusta varten. Harvoin kyseessä on sen vakavampi huijaus, mutta ainakin sähköposti voi pian täyttyä mainoksista, jos omat yhteystietonsa antaa väärään paikkaan.

Keskisuomalainen on listannut viisi täsmävinkkiä siihen, miten epäaidon arvonnan helpoiten tunnistaa.

Epäile, jos nämä seikat toteutuvat:

1. Päävoitto on mielettömän upea

Mökkikansa, Kesä ja kärpäset sekä monet muut samankaltaiset ryhmät kertovat arpovansa sivuillaan esimerkiksi mökkejä tai kesäkeittiöitä. Kuvat on usein vain varastettu internetistä. Olisi eri asia, mikäli kesäkeittiö olisi arvonnassa esimerkiksi keittiökalusteita myyvän yrityksen sivuilla.

2. Päivämäärät venyvät ja paukkuvat

Ensin arvontaan osallistujia halutaan 5 000 tiettyyn päivämäärään mennessä, sitten saman arvonnan tykkääjien raja nostetaankin vaivihkaisesti 10 000:een.

3. Arvonta suoritetaan eri sivulla

Jos arpajaiset suoritetaan jollain ulkopuolisella sivustolla,mieti, onko sivusto uskottava, esimerkiksi osoitteen perusteella jonkin yrityksen oma. Jos sivu on kysymyksiä herättävä, tietojen keräämiseen tarkoitettua sivua muistuttava, kannattaa arvontaan osallistuminen ehkä jättää väliin.

4. Tykkääminen ja jakaminen

Tykkäämällä ja jakamalla annat yritykselle tai sen yhteistyökumppanille näkyvyyttä, mutta arvonnan kanssa sillä ei varsinaisesti ole tekemistä, Keskisuomalainen muistuttaa.

5. Missä voittaja?

Voittaja saatetaan olla kertomatta. Jos hänet kerrotaan, annetaan hänelle geneerinen nimi ja hänen kuvallaan löytyy internetin kuvahausta monta erinimistä naista.

Lue lisää aiheesta Keskisuomalaisen sivuilta tästä.


Lue myös: Draaman merkkejä ilmassa: Uusi sovellus kertoo, kuka on poistanut sinut Facebookissa

Lähde: Keskisuomalainen

Kilpailut

Uusimmat