Ovatko suomalaisen ihmiskauppavideon tapahtumat totta? Asiantuntija vastaa

05.12.2012 19:15 - Heli Thoren

Paula Vesalan sokkivideo ihmiskaupasta nosti tällä viikolla kohun sosiaalisessa mediassa. Voice otti selvää, ovatko videon tapahtumat totta.

PMMP:n Paula Vesala ja Jori Sjöroos nostattivat Facebookissa myrskyn Satumaa-videollaan. Koskettava ja viiltävä video kertoo ihmiskaupan uhrista, joka tulee suurin toivein Suomeen. Teemu Niukkasen ohjaama pätkä nostatti kohun, mutta myös ryppään kysymyksiä. Katso video täältä! Voice otti selvää, onko ihmiskauppaa todella myös meillä Suomessa?

Näkymättömiä ihmisiä

Työntekijä ravintolan keittiössä, työpaikan siivooja, pakkasessa paleleva prostituoitu tai kolikkoja kärttävä kerjäläinen... Myös meillä Suomessa on ihmiskauppaa, sekä seksiperäistä- että työperäistä. Missä sellaiseen törmää? Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoo:

- Ihmiskauppaa on vaikea tunnistaa. Uhri ei välttämättä näytä erilaiselta. Uhri ei välttämättä itsekään tiedä olevansa uhri, eikä ainakaan osaa tai uskalla hakea apua, Biaudet summaa.

Ihmiskaupasta kärsivä voi olla töissä kynsistudiossa, poimia marjoja tai vaikka toimia prostituoituna. Uhreja kohdatessa kannattaa heitä pyrkiä auttamaan, mutta Biaudet kehottaa punnitsemaan, mikä on paras tapa.

- Ihmiskaupan uhri voi joutua vaaraan, jos hänen sortajansa saa tietää, että joku ulkopuolinen on saanut vihiä tilanteesta. Poliisille tai viranomaiselle soitto on varmin keino auttaa. Jos voit puhua uhrin kanssa kahden kesken, voit kysyä, voitko olla avuksi jotenkin, Biaudet opastaa.

Surullisia tarinoita

Biaudet kertoo eräästä tapauksesta, jossa Itä-Euroopasta Suomeen tuotiin 16-vuotias nainen, ihmiskaupan uhri. Nainen pakotettiin väkivalloin ottamaan parin kuukauden aikana satoja asiakkaita vastaan prostituoituna. Asiakkaat olivat suomalaisia miehiä. Miten on mahdollista, ettei kukaan epäillyt mitään? Biaudet kertoo rooleista, joiden läpi voi olla vaikea nähdä.

- Uhrin on pakko myydä seksiä tai hän saa rangaistuksen. Siksi hän ei todella halua näyttää uhrilta seksinostotilanteessa. Hän ei voi näyttää kärsivänsä.

Vähemmistövaltuutettuna ihmiskauppaa vastaan taisteleva Biaudet kertoo, että työssään he lähtevät liikkeelle siitä, etteivät esimerkiksi seksiä ostavat suomalaiset miehet halua sortaa ja mahdollistaa ihmiskauppaa.

- Heidän on vaan hyvin vaikea tunnistaa vakavasti hyväksikäytettyä.

Lisätietoja: Ihmiskauppa.fi

Kilpailut

Uusimmat