Tutkimus: Kuvankäsittelyn määrää ei vieläkään täysin ymmärretä

28.11.2013 15:15 - Reija Saarinen

Kuvankäsittelystä on puhuttu runsaasti viime vuosina. Tuoreen tutkimuksen mukaan keskustelua tulee jatkaa edelleen, sillä näyttää siltä, että todellisuutta ei ymmärretä vieläkään täysin.

Photoshopilla ja muilla kuvankäsittelyohjelmilla saadaan ihmeitä aikaan. Tämän faktan tietää jokainen. Ikävä kyllä tästäkin huolimatta etenkin naisilla tuntuu yhä edelleen olevan vaikeuksia erottaa käsiteltyä kuvaa todellisuudesta.

Tuoreen brittiläisen kyselytutkimuksen mukaan ihmiset eivät vieläkään täysin ymmärrä sitä, mitä kaikkea tietokoneen ruutujen takana oikein tapahtuu. Tutkimuksessa haastateltiin yli 2000 naista, jotka olivat iältään 18-65 vuoden välillä.

Yllättävää kyllä, 15 prosenttia 18-24-vuotiaista naisista oli vakuuttuneita siitä, että mallien ja julkisuuden henkilöiden kuvat lehdissä ja mainoksissa kuvaavat tarkasti sitä, miltä henkilöt näyttävät tosielämässä. Tämän lisäksi jopa 650 kyselyyn osallistuneista kertoi kamppalevansa itsetunto-ongelmien kanssa. 24 prosenttia myös koki epävarmuutta omasta kehostaan. Näitä tuntemuksia tuskin vähentää käsiteltyjen kuvien katseleminen.

Tulosten varjossa näyttää siltä, että kuvankäsittelystä tulee puhua edelleen. Saattaa olla, että todellisuuden ja käsitellyn kuvan erottamisen tekee entistä vaikeammaksi se, että suurin osa naisista ei tiedä kuvankäsittelyn perusteita, jolloin tietämys kuvankäsittelyn mahdollisuuksista on pieni.

Hurjan esimerkin kuvankäsittelyn määrästä löydät täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat