5 ruoka-ainetta, jotka kestävät oikein säilömällä ikuisesti

03.04.2014 20:15 - Linda Arponen

Joillakin ruoilla ei ole parasta ennen -päivää, kunhan muistaa oikeaoppisen säilömistavan.

Tiesitkö, että joitakin ruoka-aineita voi säilyttää käytännössä loputtoman pitkän ajan? Näiden, kuten muidenkin ruokien salaisuus on kuitenkin siinä, millä tavalla ne säilyttää.

Seuraavana on lista muutamasta ruoka-aineesta, jotka säilyvät pitkään sekä vinkit siihen, miten ne kannattaa säilöä.

Etikka

Etikka on sen verran hapanta, että se ikään kuin säilöö itse itsensä eikä tarvitse jääkaappisäilytystä. Valkoinen tislattu etikka voi säilyä käytännössä muuttumattomana todella pitkän ajan. Muihin etikoihin voi tulla hiukan esimerkiksi värimuutoksia, mutta kyse on vain ulkoisesta muutoksesta. Tuotetta voi silti käyttää huoletta.

Paras tapa säilöä: Viileässä ja pimeässä paikassa. Jos huomaat etikan pinnalle ilmestyvän kalvon, älä heitä koko pulloa pois. Kyse on luonnollisesta ja harmittomasta ilmiöstä, joten suodata vain kalvo pois ja etikka on valmis käytettäväksi.

Hunaja

Monet sen jo tietävätkin: hunaja kestää oikein säilöttynä ikuisesti.

Paras tapa säilöä: Tiiviissä purkissa viileässä, mahdollisesti pimeässä paikassa. Ei kuitenkaan jääkaapissa, sillä muuten hunaja kiteytyy turhaan.

Riisi

Riisi ei itse asiassa säily loputtomasti, mutta kiillotettu valkoinen riisi voi kestää silti jopa 30 vuotta syömäkelpoisena. Riisin tulee kuitenkin olla tiiviissä astiassa sekä viileässä lämpötilassa. Lisäksi pitää muistaa, että pitkä säilyvyysaika ei tosiaan koske kaikkia riisejä, esimerkiksi ruskea riisi voi pilaantua normaalissa kaappisäilytyksessä jo puolessa vuodessa.

Paras tapa säilöä: Tiiviissä astiassa ruokakomerossa tai muussa viileässä, pimeässä paikassa, jossa ei tapahdu lämpötilan vaihteluita. Jos haluat pidentää säilyvyyttä vuosiksi, hanki hapen poistava astia.

Suola

Tavallinen ruokasuola ei vanhene, mutta se ei välttämättä kestä yhtä pitkään, jos siihen on lisätty jotakin ainesosia, kuten jodia. Jodioitu suola säilyy kaapissa noin viisi vuotta.

Paras tapa säilöä: Suljetussa laatikossa tai astiassa kuivassa paikassa, kuumuudelta ja suoralta auringonpaisteelta suojassa.

Sokeri

Kunhan ötökät eivät löydä tietänsä sokeriisi, voit käyttää vapaasti kaappiisi unohtunutta sokeria. Kaikki sokerit säilyvät pitkään, ruskeista tomusokereihin.

Paras tapa säilöä: Ilmatiiviissä astiassa viileässä, kuivassa paikassa, kuten keittiön kaapissa. Pidä kaukana lämmönlähteistä kuten uunista ja mikroaaltouunista. Jääkaappisäilytys ei ole myöskään suositeltavaa.

Katso pidempi lista täältä.

Lähde: HellaWella

Kilpailut

Uusimmat