Kuva: Fotolia

Älä ikinä jätä koiraa kahdestaan lapsen kanssa - varoitusmerkit, joita ei kannata jättää huomiotta

03.04.2017 20:00 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Jokaisen koiranomistajan pitäisi opetella tulkitsemaan koira eleitä, jotta tietää, milloin koira saattaa hermostua. Kilttiäkään koiraa ei saisi kouluttajan mukaan jättää kahden kesken lapsen kanssa, koska lapsen käytöksestä ei voi mennä takuuseen.

Amerikkalainen koirankouluttajan Robin Bennett tiukkasanainen kirjoitus leviää netissä. Siinä kouluttaja sanoo pitävänsä kummallisena sitä, miten moni pieni lapsi vuosittain kiidätetään ensiapuun koiran purtua heitä. 

Bennett peräänkuuluttaa, ettei kilttiäkään koiraa pitäisi ikinä jättää kahdestaan lapsen kanssa. Kouluttajan mukaan suurin ongelma ei ole kuitenkaan edes se, etteivätkö vanhemmat vahtisi lapsiaan näiden ollessa koirien kanssa, vaan se, etteivät vanhemmat osaa tulkita koiran antamia signaaleja, jotka pitäisi ottaa varoitusmerkkeinä. Näin ollen vanhemmat eivät osaa läsnä ollessaankaan ehkäistä vaaratilannetta, jonka ahdistunut koira saa aikaan esimerkiksi lasta näykkäistessään.

Kouluttaja summaa sellaisia merkkejä, joista vanhempien pitäisi ehdottomasti osata päätellä, että koira ei halua juuri sillä hetkellä olla lapsen seurassa. 

- Jos koira alkaa läähättää, vaikka sillä ei pitäisi olla kuuma, voi se olla merkki ahdistuksesta. 

- Jos koiran kroppa on jäykkä, kannattaa sitä pitää varoitusmerkkinä. 

- Jos koira nuolee huuliaan, on se stressin merkki. 

- Jos koira häntä on koipien välissä, se ei nauti olostaan.

- Jos koiran silmänvalkuaiset näkyvät, on se huono merkki. 

- Koiran murina on aina varoitussignaali ja koira yrittääkin sillä parhaansa mukaan sanoa, että haluaa tulla jätetyksi rauhaan. 

(kuva: Fotolia)

Kouluttaja muistuttaa, että lapsen ei saa koskaan antaa härnätä koiraa. Koiraa ei saa tökkiä, sen poskia ei saa repiä, siinä ei saa roikkua, sen häntää ei saa vetää, eikä sillä todellakaan saa yrittää ratsastaa. Erityisen tärkeänä hän pitää sitä, että koiralle annetaan aina mahdollisuus perääntyä epämiellyttävästä tilanteesta.

"Jos koira yrittää lähteä pois tilanteesta, tulee se ehdottomasti päästää lähtemään. Siinä vaiheessa, jos koiraa ahdistaa, tai jopa sattuu lapsen tekemiset, ja se päättää silti ennemmin lähteä tilanteesta kuin satuttaa tai pelästyttää lapsen, käyttäytyy se esimerkillisesti ja se pitäisi todellakin päästää omaan rauhaansa välittömästi", hän neuvoo. 

Omistaja näpäyttää myös tiukasti sellaisia vanhempia, jotka antavat lastensa kiusata koiraa, ja perustelevat sitä sillä, että koira on niin kärsivällinen, ettei se todellakaan tekisi lapselle mitään: 

"Jos koirasi ei ole ikinä purrut lastasi, ole todella onnellinen asiasta, mutta älä koettele onneasi liikaa. Jos lapsesi on käyttäytynyt koiraa kohtaan huonosti, ja koira ei ole silti tehnyt lapselle mitään, on koirasi varmasti tehnyt valtavan työn pysyäkseen tyynenä", hän toteaa jyrkästi. 

Lue myös: Koira söi kannabista, omistaja jakoi huvittuneena lopputuloksen videolla - reaktiot jakautuivat

Lue myös: Hyvä tietää: Kaksi oiretta, joiden ilmetessä koira pitää viedä eläinlääkäriin välittömästi!

Lue myös: Mikä suloinen ilmestys! Epämuodostunutta koiraa oltiin jo lopettamassa - nyt se odottaa omaa kotia

Lue myös: KSML: Lemmikinomistajien pitää jatkossa todistaa osaamisensa ennen eläimen saamista

Lähde: Koirakouluttaja Robin Bennettin kotisivut

Kilpailut

Uusimmat