Kuva: Fotolia

Löytyykö pihaltasi nurmikko? Katso mitä pitää tehdä juuri nyt, jotta saat sen kukoistamaan kauniina

09.05.2017 14:45 - Karoliina Kotala

Monen suomalaisen ilona on oma piha, jota koristaa pehmeä nurmi. Talven jäljiltä kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä neuvo, jotta piha olisi sekä kaunis että hyvinvoiva.

Osassa Suomea lunta riittää vielä runsaasti, vaikka etelässä ruoho jo vihertääkin. Paras aika oman nurmikon keväthuollolle onkin lumien sulamisen jälkeen. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistuttaakin kuitenkin odottamaan lumen sulamisen jälkeen ennen haravaan tarttumista.

- Kannattaa ehdottomasti odottaa rauhassa, että nurmikko äläkä mene juuri sulaneelle nurmikolle kävelemään. Kävely tiivistää nurmea ja se taas altistaa sammaleen kasvulle, Kerttula kertoo.

Paras onkin antaa ruohon kuivahtaa ja sen jälkeen haravoida huolellisesti. Kun nurmi on haravoitu, voidaan se lannoittaa.

- Lannoite kannatta laittaa keväällä, heti kun on mahdollista, silloin maassa on niille nurmiheinille heti ravinteita, kun ne aloittavat kasvun, Kerttula opastaa.

Nurmea kannattaa myös kalkita säännöllisesti. Monet sammaleet viihtyvät happamassa maassa, kun taas nurmiheinät viihtyy maassa, jossa ph on korkeampi. Jos nurmikkoa ei kalkitse, niin maa happamoituu vähitellen ja altistaa sammaleen kasvulle.

- On aika ostaa rouhemaista tai jauhemaista kalkkia, jos vuoteen tai kahteen nurmikkoa ei ole kalkittu. Kalkin voi levittää myös vaikka talvella. Jos sammalta jo pihasta löytyy, on kaupoissa tarjolla lannoitetta, joka samalla poistaa sammalta. Jos sammalta on joissain osissa nurmea, kannattaa koko nurmikko käsitellä tuotteella, joka poistaa sammalta, Kerttula neuvoo.

Yleensä yksi lannoituskerta keväällä riittää pitämään nurmikon hyvänä koko kesän. Kun käytetään orgaanisia lannoitteita, niistä vapautuu ravinteita koko kesän ajaksi. Poikkeuksena Kerttulan mukaan kuitenkin on se, jos aikomuksena on kerätä ruohosilppu kesällä pois, sillä silpun mukana lähtee myös ravinteita. Silloin esimerkiksi juhannuksen aikaan voi lannoittaa uudestaan. Jos taas ruohosilppu jätetään nurmikolle, niin kertalannoitus riittää.

Luomu- eli orgaaniset lannoitteet ovat haitattomia eläimille ja lapsille. Mineraalilannoitteet ovat kuitenkin väkevöityjä ja niitä käyttäessä onkin syytä valvoa, ettei lannoitetta päädy lasten tai lemmikkien suuhun. Mineraalilannoitetta käytettäessä kannattaa siis odottaa, että esimerkiksi ensimmäinen vesisade on hajottanut lannoitteen.

Lue myös: Luo pihalle tai parvekkeelle unelmiesi kesäpuutarha - suomalaisasiantuntijan vinkeillä onnistut

Kilpailut

Uusimmat