Kuva: Shutterstock,

Vanhempi, tiedätkö miten lapsen on luvallista matkustaa autossa? Katso tärkeät vinkit

28.09.2019 17:15 - Karoliina Kotala

Harva vanhempi on todella tietoinen, kuinka lapsen turvallisuudesta kannattaa autoillessa huolehtia.

Jos perheessä on auto, on vanhemman pidettävä hyvä huoli lapsen turvallisuudesta. Vanhemman on hyvä olla itse esimerkkinä ja käyttää esimerkiksi aina turvavyötä. Hyvä tapa on esimerkiksi aina ennen liikkeelle lähtöä kysyä ääneen kaikilta onko turvavyöt kiinni. Pienen lapsen turvaistuimen turvavyöt kannattaa kiristää ja säätää tarvittaessa, jos vaikkapa lapsen vaatetus on paksumpi. Vauvan ja pienen lapsen on myös turvallisinta mahdollisimman pitkään matkustaa takapenkillä selkä menosuuntaan päin istuen.

Alle kymmenvuotiaan lapsen tulisi aina matkustaa autossa turvaistuimessa, hyvä pituusraja on 135 senttiä. Turvaistuimessa lapsen turvallisuus on huomattavasti parempi eikä siitä kannata tinkiä lyhyilläkään automatkoilla. Jos käytössä on pelkkä istuinkoroke, olisi tärkeä huolehtia, että pään takana on tuki. Liikennevirasto suosittelee lapsille mieluummin turvaistuinta kuin turvavyöistuinta.

Lasten olisi muutoinkin hyvä matkustaa aina takapenkillä. Alle 140 senttiselle lapselle etupenkillä istuminen auton etuturvatyynyistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jos meno takapenkillä käy levottomaksi, kannattaa matkalle varata tekemistä lapsille. Esimerkiksi äänikirjat, pelit tai tablettitietokone ovat hyviä vaihtoehtoja. Kuljettajan on tärkeä keskittyä vain ajamiseen eikä takapenkiltä kuuluviin ääniin.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös: "Poikani puhui leivänpaahtimelle" - isän paljastus sai netin keskustelemaan nykypäivän lapsista

Uusimmat