Kuva: Emmi Moilanen

Nyt laitetetaan karkkeja joulutortun täytteeksi - 10 jännittävää vaihtoehtoa luumuhillon tilalle

01.12.2019 19:15 - Sallamaari Niittymäki

Unohda perinteinen luumumarmeladi ja kokeile jotain uutta.

Yksi suomalaisten rakastetuimmista jouluperinteistä on valmistaa voitaikinasta tehtyjä tähdenmuotoisia joulutorttuja luumuhillosilmällä. Torttujen alkuperää ei varmaksi tiedetä. Samanlaisia leivonnaisia leivottiin aikoinaan Englannissa.

Suomeen joulutorttujen uskotaan rantautuneen Ruotsista. Ruokatoimittaja Inga Blåfield-Aaltonen on kertonut Ylelle, että vuoden 1755 ruotsalaisesta keittokirjasta löytyy ohje omenahyveen tapaan kerroksittain tehdystä voitaikinatortusta. Tähden muodon joulutortun uskotaan saaneen Betlehemin tähden innoittamana.

Luumu- ja omenamarmeladi ovat perinteisimmät ja varmasti myös suosituimmat täytteet näihin rapeisiin jouluherkkuihin. Viimevuosina on kuitenkin alettu kokeilla erikoisempia täytteitä. Edellisenä jouluna kokeiltiin Vihreitä kuulia ja tänä jouluna hitiksi ennustamme Toffifee-konvehtia. Mikset kokeilisi vaihteeksi myös suolaista versiota tortuista?

Keräsimme kymmenen jännittävää vaihtoehtoa täytteiksi perinteisen luumu- ja omenamarmeladin sijaan. Jos aloitat jo nyt, ehdit kokeilla kaikkia ennen jouluaattoa!

Vihreä kuula

Toffifee

Nutella

Sinihomejuusto ja aprikoosimarmeladi

Leipäjuusto ja Lakkahillo

Mustikkahillo

Dumle

Vuohenjuusto & Viikunahillo

Vaahtokarkki

Vaniljatuorejuusto & mansikkamarmeladi

Ellei hillossa ole merkintää paistonkestävyydestä, ne voi lisätä torttuun jo ennen uuniin laittamista. Muut hillot ja tuorejuustot kannattaa lisätä torttuun vasta paistamisen jälkeen. Aura- ja vuohenjuuston kestävät paistamisen. Nutellan voi lisätä joko ennen tai jälkeen paistamisen. Karkkitäytteiden idea on, että ne saavat uunissa uuden muodon.

Koristeluun voi käyttää esimerkiksi pekaanipähkinöitä, hasselpähkinärouhetta tai perinteistä tomusokeria.

Lue myös: Oletko jo kokeillut joulun hittiherkkua? Katso piparitorttujen helppo ohje

Lue myös: Joulufanit huomio! 8 ihanaa vinkkiä, joilla teet suosikkijuhlastasi stressittömämmän

Lue myös: Joulu ilman lihaa? Katso vegaanin joulun muistilista

Lähteet: Yle ja Valio 

Kilpailut

Uusimmat