Näin saat viherkasvisi viihtymään - viisi vinkkiä

31.10.2012 11:15 - Heli Thoren

Kaipaako viherpeukalosi harjoitusta? Puutarha-asiantuntija opastaa.

Viherkasvit ovat tärkeä osa viihtyisää kotia. Etenkin talvella, kun ulkona avautuva maisema on valkea tai harmaa, viherkasvien tärkeys kodin sisustuksessa kasvaa entisestään. Miten sitten saamme kasvit viihtymään?

Puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilältä muistuttaa, että kasvien elintärkeä cocktail on vanha tuttu: valoa, vettä ja ravinteita. Jotta saisimme pitää kotimme viherkasvit mahdollisimman elinvoimaisina, on vielä muutamia hoitovinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon.

1. Kun ostat viherkasvin kaupasta on tärkeää, että pian kasvin hankkimisen jälkeen istutat sen uuteen multaan ja suurempaan ruukkuun. Kaupasta ostettu kasvi on usein varsin kevyessä ja höttöisessä mullassa. Jotta se pääsee tosissaan kasvamaan ja kukoistamaan, on sen saatava ravintorikkaampaa multaa.

2. Huolehdi, että juuristolla on ilmavat olot. Ripottele ruukun pohjalle soraa tai pieniä kiviä. Näin juuristolla on sopivan ilmavaa, kun happi kulkeutuu ruukun pohjalle asti.

3. Monesti ajatellaan, että liian vähäinen kastelu tappaa kasvin, mutta vielä useammin syyllistymme päinvastoin kastelemaan kasvia liikaa. Kysy viherkasvia ostaessa myyjältä neuvoa, että minkälaista kastelua kasvi kaipaa. 

Monet kasvit pitävät myös sumuttamisesta - etenkin, jos huoneilma on kuiva.

4. Huolehdi, että multa on kasville oikeanlaista. Monet viherkasvit pitävät varsin hiekkapitoisesta mullasta.

5. Jotta kasvit pääsevät tosissaan kasvamaan, huolehdi, että kasvi saa ravinteita. Ravinteita voi lisätä esimerkiksi kasteluveteen ja niitä saa ostettua monista ruokakaupoista tai puutarhamyymälöistä. 

Kasvukausi käynnistyy vuodenvaihteen jälkeen. Tällöin ravinteiden tarve kasvaa. Talvisaikaan kasvit eivät tarvitse samalla tavoin ravinteita. Tuolloin niiden voi antaa levätä ja kerätä voimia kasvukauteen.

Kilpailut

Uusimmat