7 vinkkiä maukkaan kahvin valmistukseen

15.04.2013 22:15 - Reetta Haverinen

Niinkin arkinen asia kuin kahvinkeittäminen ei itseasiassa olekaan niin helppoa kuin luulisi.

Kahvinkeittäminen ei ole rakettitiedettä ja jokainen suomalainen tietää kuinka pannullinen sumppia valmistetaan. Hyvän kahvin keittäminen on kuitenkin täysin eriasia, kuin kitkerän kofeiinilitkun suodattaminen.

Kun keittorutiineihin ja valmistustapoihin kiinnittää huomiota, kahvikupillisen saa maistumaan täysin toisenlaiselta kuin yleensä. Seuraavilla vinkeillä varmistat, että kahvisi on aromikasta ja juuri sellaista kuin pitääkin.

1. Käytä aina puhtaita välineitä

Kahvinkeitin tulisi puhdistaa säännöllisesti, sillä epäpuhtaudet vaikuttavat kahvin makuun ja ulkonäköön. Irralliset osat tulisi pestä koneessa tai käsin jokaisen käyttökerran jälkeen. Voit testata keittimen puhtauden keittämällä pelkkää vettä ja maistamalla sitä.

2. Suodatinpaperin valinta

Käytä oikeankokoista suodatinpussia suodatinsuppilossa. Esikastele suodatinpaperi ja taita paperin reunat saumoja pitkin. Paperin esikastelu ehkäisee sen, ettei kahviin tule paperin makua.

3. Valitse oikea jauhatus ja suosi laatua

Valitse jauhatus valmistustavan mukaan (pannu/suodatin) ja käytä korkealaatuista kahvia. Jos jauhat itse kahvipapusi, varmista että papujen paahtopäivästä on alle kaksi kuukautta. Muista myös säilyttää kahvi oikein. Älä päästä kahvia kosketuksiin hapen tai liian kosteuden kanssa.

4. Käytä raikasta ja oikean lämpöistä vettä

Annostele kylmä vesi säiliöön erillisellä vesikannulla. Tarkista kahvinkeitintä ostaessasi, että laite kuumentaa veden oikean lämpöiseksi eli 92-96 asteeseen. Kiehuva vesi polttaa kahvin rasvat ja mausta tulee kitkerä. Liian haalea vesi ei taas irrota kahvista sen aromeja ja makuja oikealla tavalla.

5. Annostele kahvi ja vesi oikein

Mittaa kahvia yksi kahvimitallinen (7-8 g) kuppia (1,25 dl) kohti. Kahvin maut eivät pääse oikeuksiinsa, jos veden ja kahvin suhde eivät ole tasapainossa.

6. Sekoita ennen tarjoilua

Sekoita valmis kahvi ennen tarjoilua, sillä suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa. Tällöin vahva kahvi jää pohjalle ja laihempi pinnalle.

7. Tarjoile oikein

Tarjoile kahvi tuoreena. Kahvi maistuu parhaalta noin 75-80 asteisena eli noin viisi minuuttia valmistuksen jälkeen. Kahvi säilyttää arominsa noin puolen tunnin ajan keittohetkestä, joten älä säilytä kahvia pannussa sen pidempään.

Lämmitä kahvikuppi ennen tarjoilua. Älä käytä kahvin seassa sokeria tai maitoa, sillä ne peittävät kahvin maun.

Lähde: Paulig, Meira, Olivia

Kilpailut

Uusimmat